Φονικός καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη – Στους 45 βαθμούς Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία στη Γαλλία, ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στην Καταλονία

Ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη για πέμπτη ημέρα έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές.

Η Météo France προβλέπει ότι στην νότια Γαλλία ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς, θερμοκρασία που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην γαλλική επικράτεια. Τέσσερις περιοχές της νότιας Γαλλίας έχουν τεθεί σε “κόκκινο” συναγερμό κάτι που συνεπάγεται κινητοποίηση των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και τα αυξημένα μέτρα προστασίας για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Όπως ανακοίνωσαν οι ισπανικές Αρχές, ένας 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία. Στην Ισπανία η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανία βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για φωτιά, κυρίως η Καταλονία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν κατά μίας πυρκαγιάς που έχει κατακαύσει ήδη 65.000 στρέμματα.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 400 πυροσβέστες ενώ από αέρος συνδράμουν πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Δείτε το βίντεο

Ο υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Μικέλ Μπουχ έχει προειδοποιήσειότι σήμερα είναι “το απόγειο του κύματος καύσωνα” με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, συμβουλεύοντας τον κόσμο να αυξήσει στο μέγιστο τα προληπτικά μέτρα.

Στη Γαλλία, ένα παιδί 6 ετών από την Συρία τραυματίστηκε σοβαρά όταν χτυπήθηκε από πίδακα που προκάλεσε το άνοιγμα πυροσβεστικού κρουνού.

Την Πέμπτη καταρρίφθηκε σειρά ρεκόρ στην Ευρώπη: 38,9°C στην Τσεχία, 38,6°C στην Γερμανία, 38,2°C στη Πολωνία και 43,5°C στη νότια Γαλλία.

Στην βόρεια Ιταλία αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι 40°C στο Πιεμόντε, 39°C στην Γένοβα και στην Τοσκάνη. Ένας 72χρονος άστεγος εντοπίστηκε νεκρός στο Μιλάνο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από το Τόκιο όπου βρίσκεται ανέφερε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα επαναλαμβάνονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της. “Οφείλουμε να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο εργασίας μας…να κτίζουμε διαφορετικά…”, σημείωσε.

Πηγή πληροφοριών: Daily Mail, Mirror, ΑΠΕ – ΜΠΕ, independent, The Guardian

Πηγή ΦΩΤΟ: Daily Mail, Reuters, EPA, Charbonnier Nathanael/News Pictures/REX, SALAS/EPA

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ