Πέντε φορές πιο φονικές οι selfie από τις επιθέσεις καρχαριών

Πέντε φορές περισσότερα θύματα έχουν προκαλέσει οι selfie, που έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μόδα την τελευταία δεκαετία, σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών.

Μάλιστα, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία των smartphone και τα selfie-stick αυξάνουν την εμβέλεια για τη λήψη selfie, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο, καθώς οι χρήστες του κινητού εκτίθενται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο κάνοντας τα πάντα για να βγάλουν την καλύτερη φωτογραφία τους.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας selfie σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες selfie, οι νεαροί άνδρες που είναι πιο ριψοκίνδυνοι, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfie από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς.

Η Ινδία με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισ. ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει ρεκόρ θανάτων από selfie με 159 να έχουν καταγραφεί έως σήμερα.

Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας στις slefie φωτογραφίες.

Στην Ινδία, άλλωστε, σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο και κάποιοι άλλοι νεαροί που πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους τη στιγμή που έβγαζαν selfie. Η κατάσταση στην Ινδία είναι τόσο σοβαρή ώστε οι Aρχές να έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες “όπου απαγορεύονται οι selfie”, με 16 από αυτές στο Μουμπάι.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους από selfie, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για “ακίνδυνες selfie”.

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι, οι οποίοι αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία τους. Επίσης, αρκετά θύματα σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραν Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να “σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες selfie” αφού επέζησε με θαυματουργό τρόπο ένας Καναδός πέφτοντας από ύψος 75 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ