• Ο Ασάνζ έχει συμπτώματα παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια - Έχει επηρεαστεί η υγεία του

  4:52 πμ, Σαββατο 01 Ιουν 2019 4:52 πμ, Σαββατο 01 Ιουν 2019

  Υπερβολικό στρες, χρόνια αγχώδη διαταραχή και έντονο ψυχολογικό τραύμα, παρουσιάζει ο Τζούλιαν Ασάνζ, στοιχεία που παραπέμπουν σε παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικά βασανιστήρια, όπως αποκάλυψε ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Όλα τα παραπάνω οφείλονται στην εκστρατεία δυσφήμισης του ιδρυτή των WikiLeaks από ΜΜΕ, δικαστές και υψηλόβαθμους πολιτικούς, εκτίμησε ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που στις 9 Μαΐου επισκέφθηκε τον Ασάνζ στην υψίστης ασφαλείας φυλακή του Λονδίνου, όπου κρατείται.

  Ο Μέλτσερ εξέφρασε την ανησυχία του για τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Ασάνζ και επανέλαβε έκκληση να μην εκδοθεί.

  Ο Ασάνζ ήταν πολύ άρρωστος χθες για να εμφανιστεί μέσω βιντεοσύνδεσης από τη φυλακή στην ακρόαση για το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο δικηγόρος του Γκάρεθ Πιρς. Βρίσκεται στη νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής.

  “Ο κ. Ασάνζ έχει εκ προθέσεως εκτεθεί, για μια περίοδο πολλών χρόνων, σε όλο και πιο σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια”, ο Μέλτσερ.

  Ο Ελβετός καθηγητής νομικής, που είναι ένας ανεξάρτητος ειδικός, συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στη φυλακή από δύο ιατρικούς εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην εξέταση πιθανών θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αναφέρεται στη δήλωση.

  “Ήταν προφανές πως η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί σοβαρά από το υπερβολικά εχθρικό και αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί για τόσο πολλά χρόνια", ανέφερε και πρόσθεσε "επιπλέον των σωματικών παθήσεων, ο κ. Ασάνζ είχε όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένου του υπερβολικού στρες, της χρόνιας αγχώδους διαταραχής και του έντονου ψυχολογικού τραύματος”.

  Έκκληση "να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ"

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ, ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου από τις βρετανικές αρχές μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

  Ο 47χρονος Αυστραλός είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής απελευθέρωσής του και είχε καταφύγει εκεί το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία σχετικά με μια έρευνα για σεξουαλική επίθεση η οποία τέθηκε στη συνέχεια στο αρχείο. Η Σουηδία ξεκίνησε και πάλι την έρευνα στις αρχές Μαΐου. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ, λέγοντας πως δημοσίευσε παράνομα τα ονόματα απόρρητων πηγών και συνωμότησε με και βοήθησε την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για την απόκτηση πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες. Αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ που επισύρουν φυλάκιση πολλών δεκαετιών αν καταδικαστεί.

  “Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ασάνζ θα εκτεθεί σε αληθινό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας”, είπε ο Μέλτσερ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα