Τραγωδία στο Νίγηρα – 28 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση

Είκοσι οκτώ στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν κοντά στα σύνορα με το Μαλί, στην περιοχή Τιλαμπέρι (δυτικά), κοντά στο χωριό Τονγκό-Τονγκό, όπου πέντε Αμερικανοί στρατιωτικοί και πέντε στρατιωτικοί του Νίγηρα είχαν σκοτωθεί σε ενέδρα το 2017.

«Τη 14η Μαΐου περί τις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) στη βόρεια ζώνη του Μανγκαϊζέ (περιφέρεια Τιλαμπέρι), στρατιωτική αυτοκινητοπομπή εν κινήσει έγινε στόχος περίπλοκης επίθεσης από βαριά οπλισμένους τρομοκράτες, που άρχισε με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Νίγηρα που μεταδόθηκε από ραδιοφωνικό σταθμό χθες βράδυ. Αρχικά ο απολογισμός που δόθηκε έκανε λόγο για «17 νεκρούς, 6 τραυματίες, 11 αγνοούμενους» και «2 απανθρακωμένα οχήματα». Αργότερα, πηγή προσκείμενη στον στρατό ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «λάβαμε την επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα των 11 στρατιωτών που αγνοούνταν, κάτι που αυξάνει τον απολογισμό στους 28 νεκρούς».

Στην περιοχή στάλθηκαν ενισχύσεις για να καταδιώξουν και να εξουδετερώσουν τους δράστες της επίθεσης, που διέφυγαν προς βορρά, προς τα σύνορα με το Μαλί, ανέφερε η ανακοίνωση των ένοπλων δυνάμεων, κάνοντας λόγο για μια «εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή με τη στήριξη εταίρων». Οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας, οι οποίες συνεχίζουν να δρουν συχνά στην περιοχή στο πλαίσιο της αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης Μπαρχάν, δήλωσαν ότι δεν έχουν εμπλακεί στην επιχείρηση. Οι ΗΠΑ διατηρούν επίσης μια βάση στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Actuniger, ο οποίος έκανε λόγο για 29 νεκρούς, στρατιωτική περίπολος 52 ανδρών έπεσε «σε ενέδρα βαριά οπλισμένων» ανδρών «στο Μπαλέ Μπερί, κοντά στο Τονγκό-Τονγκό» και ξέσπασε σφοδρή μάχη που «διήρκεσε πάνω από δύο ώρες».

Η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος από σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Την 4η Οκτωβρίου 2017, τέσσερις στρατιωτικοί των ΗΠΑ και πέντε στρατιωτικοί του Νίγηρα σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές που κινούνταν με περίπου δέκα αυτοκίνητα και περίπου είκοσι μοτοσικλέτες στο Τονγκό-Τονγκό, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Μαλί. Το Πεντάγωνο είχε εξηγήσει τότε ότι ο στόχος της κοινής επιχείρησης ήταν η σύλληψη ή η εξόντωση ενός τζιχαντιστή ηγέτη, του Ντουντούν Σεφού, που φερόταν να είχε εμπλακεί στην απαγωγή ενός Αμερικανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση.

Την ευθύνη για εκείνη την επίθεση είχε αναλάβει το «Ισλαμικό Κράτος στη Μεγάλη Σαχάρα» (ΙΚΜΣ).

Από το 2018, ο ΟΗΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για την κατάσταση στην περιοχή Τιλαμπέρι, θέατρο εισβολών τζιχαντιστών από το Μαλί και διακοινοτικής βίας. Ο στρατός είχε αναπτύξει μεγάλες δυνάμεις στα τέλη του 2018 στην περιοχή για να εκδιώξει ομάδες ισλαμιστών που εισέβαλαν από το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο στο εδαφος του Νίγηρα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ