• Συνεχίζονται οι έρευνες στις λίμνες του "θανάτου" στην Κύπρο - Τι δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής

  11:50 πμ, Πέμπτη 09 Μάι 2019 11:50 πμ, Πέμπτη 09 Μάι 2019

  «Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν. Πλέον τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν, καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία στην Κόκκινη Λίμνη τα οποία πρέπει να ερευνήσουμε, αλλά αυτό απαιτεί χρόνο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας σχολιάζοντας τις έρευνες που διεξάγονται σε Μιτσερό και Ξυλιάτο για τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων του 35χρονου ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, με το ψευδώνυμο «Ορέστης».

  «Υπάρχουν πολλά αντικείμενα πεταμένα στη λίμνη και χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Με βάση την εμπειρία των προηγούμενων, ημερών υπάρχει η ελπίδα ότι επιτέλους θα βρούμε και την τρίτη βαλίτσα», συμπλήρωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μιλώντας ΡΙΚ.

  Οι ανακριτές είναι συνεχώς στο πλευρό τους, είπε ο κ. Τράγκολας, τονίζοντας ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες, δίνοντας συνεχώς πληροφορίες.

  Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ιδιωτική εταιρεία Brasal Marine Services CY, η οποία συνδράμει στις έρευνες και τον Ισπανό χειριστή του υπερσύγχρονου ηχοεντοπιστικού συστήματος σόναρ, Αλεχάντρο Παλμέιρο.

  Σήμερα οι έρευνες συνεχίζονται στην Κόκκινη Λίμνη, βόρεια και δυτικά, όπου υπάρχουν σηματοδοτήσεις. Αυτό θα γίνει με τη ρομποτική κάμερα, αν το επιτρέπει η ορατότητα και με την κατάδυση δύτη, όπως διευκρίνισε ο κ. Τράγκολας.

  «Την ανατολική πλευρά της λίμνης την έχουμε σαρώσει αρκετά καλά και με τους δύτες και με την ρομποτική κάμερα. Αλλά θα επανέλθουμε, επειδή με βάση τις εμπειρίες τα περισσότερα πράγματα βρίσκονται στην ανατολική πλευρά, λόγω του ρεύματος που υπάρχει στην περιοχή εκεί. Το sonar έχει σαρώσει, εξάλλου, τη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτου, όπου το νερό είναι πιο καθαρό και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου. Το βάθος είναι 60 μέτρα», δήλωσε ο Μάρκος Τράγκολας και συμπλήρωσε:

  «Τα πρώτα αποτελέσματα θα διαφανούν το πρωί, καθώς πρέπει να σκαναριστούν επίπεδα για να δοθεί η τελική απεικόνιση. Αν υπάρχει κάτι ενδεικτικό, αμέσως θα κινηθούμε προς τη λίμνη Ξυλιάτου. Η μεγαλύτερη δυσκολία στη λίμνη Μεμί είναι ότι δεν αναζητούμε βαλίτσα ή αντικείμενο συγκεκριμένου μεγέθους».

  Το sonar αναμένεται να τελειώσει το έργο, για το οποίο εκλήθη, μέχρι το Σαββατοκύριακο.

  «Αν τελικά δεν έχουμε αποτέλεσμα, είμαστε σε επαφή με την Αγγλία, μέσω της Scotland Yard, για να χρησιμοποιήσουμε ένα ραντάρ, το οποίο θα κάνει έρευνα στους χώρους όπου παρουσιάζονται μεγάλοι όγκοι λάσπης, ώστε να διεισδύσει το ραντάρ και να ανιχνεύσει μεταξύ λάσπης και του κατώτερου σημείου, που είναι τα πετρώματα της λίμνης. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτα άλλο», κατέληξε.

  Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα