Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την ώρα πανικού μέσα σε σχολικό λεωφορείο στο Μιλάνο – ΒΙΝΤΕΟ

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η επιστροφή από το γυμναστήριο στο σχολείο τους για 50 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου όταν έπεσαν θύματα ομηρίας από τον οδηγό του σχολικού λεωφορείου τους κοντά στο Μιλάνο.

«Μας ανέβασε (στο λεωφορείο) και αμέσως μετά μας έκλεισε μέσα», είπε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου η Τιτσιάνα Μαγκαρίνι, που συνόδευε τα παιδιά μαζί με δύο καθηγητές.

Γνώριζε τον Ουσεϊνού Σι, τον Ιταλό οδηγό με καταγωγή από τη Σενεγάλη, «ήταν άνθρωπος με πολύ καλή ανατροφή, φυσιολογικός». Όμως εκείνη τη μέρα, έβγαλε ένα μαχαίρι και, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, και ένα πιστόλι. Έδεσε τους δύο καθηγητές στις πόρτες και απαίτησε από την 53χρονη να δέσει όλα τα παιδιά με ένα καλώδιο.

Εκτέλεσε την εντολή, προσπαθώντας να κάνει «ψεύτικους ελιγμούς» ώστε να μπορούν να ελευθερωθούν. Το ίδιο, όταν τους πήρε τα κινητά τηλέφωνα και τη διέταξε να τον βοηθήσει: «Με βλέμματα, κατάφερα να κάνω ορισμένα παιδιά να καταλάβουν πως τους προστατεύω».

Της ζήτησε επίσης να αδειάσει δύο μπιτόνια βενζίνη στα καθίσματα και στις κουρτίνες στον διάδρομο. Τα παιδιά πανικοβλήθηκαν: «Ουρλιαχτά, δεν κατάφερνα να τα ηρεμήσω».

Ο Ουσεϊνού Σι ήταν επίσης πολύ ταραγμένος: «Έλεγε περίεργα πράγματα, δεν καταλάβαινα στ’ αλήθεια. Μιλούσε πολύ για το αεροδρόμιο Λινάτε [του Μιλάνου]. Αλλά δεν έλεγε τι ήθελε να κάνει. Έλεγε: ‘Δεν θέλω να σας κάνω κακό’ και στη συνέχεια απειλούσε», εξήγησε η κ. Μαγκαρίνι.

«Κανείς δεν θα βγει από δω ζωντανός», είπε πολλές φορές, σύμφωνα με τα παιδιά.

«Δεν σταματούσε να λέει πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στην Αφρική που πεθαίνουν», αφηγήθηκε ένα νεαρό κορίτσι. «Μιλούσε για τα παιδιά της Μεσογείου, γι΄αυτό ναι», επιβεβαίωσε η Μαγκαρίνι.

Καθώς ο οδηγός σταμάτησε και ξεκίνησε πολλές φορές, τα παιδιά κατάφεραν να καλέσουν βοήθεια. Ένα από αυτά είπε πως σχημάτισε αρχικά τον αριθμό [επείγουσας ανάγκης] 112 χωρίς να καταφέρει να γίνει κατανοητός, και στη συνέχεια τηλεφώνησε στον μπαμπά του.

Ένα άλλο παιδί τηλεφώνησε στη μαμά του. «Μαμά, είμαστε σε ένα λεωφορείο, δεν ξέρουμε πού μας πάει (…) Ο οδηγός θέλει να μας σκοτώσει, έχει πιστόλι, κάλεσε την αστυνομία».

Η ίδια η Μαγκαρίνι σχημάτισε διακριτικά τον αριθμό του σχολείου, όπου η συνάδελφος που σήκωσε το ακουστικό άκουσε τις κραυγές πανικού των παιδιών.

Αυτοκίνητα των καραμπινιέρων έφθασαν στο ύψος του λεωφορείου. «Τα παιδιά χτυπούσαν τα τζάμια, καλούσαν για βοήθεια», είπε ο Ρομπέρτο Μανούτσι, ένας από τους πρώτους που έφθασαν επί τόπου.

Ο οδηγός έκανε ένα πρώτο φράγμα πέφτοντας πάνω σε ένα αυτοκίνητο προτού αποκλειστεί από άλλα αυτοκίνητα πάνω σε ένα κρηπίδωμα.

Καραμπινιέροι τράβηξαν την προσοχή του από μπροστά ενώ οι συνάδελφοί τους παραβίασαν την πίσω πόρτα και έσπασαν δύο τζάμια με τα γκλοπ τους.

«Άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο στο πίσω τζάμι και σε δύο δευτερόλεπτα να σου μια εξαιρετική ομάδα, τους έβγαλαν όλους», είπε η Μαγκαρίνι. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο, φαίνονται τα παιδιά να απομακρύνονται τρέχοντας, μερικά με φωνές ή κλάματα.

Με έναν αναπτήρα, σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Ουσεϊνού Σι έβαλε φωτιά στο λεωφορείο προτού εξουδετερωθεί.

Αποκλεισμένη δίπλα του, η Μαγκαρίνι απομακρύνθηκε από έναν καραμπινιέρο. «Για ένα δευτερόλεπτο κινδύνεψα να πεθάνω», είπε, με την πλάτη γεμάτη γδαρσίματα καθώς σύρθηκε για πολλά μέτρα στο έδαφος από τον διασώστη της.

Οι καραμπινιέροι «διεξήγαγαν μια επιχείρηση όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες για τις ειδικές ομάδες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μιλάνο, Φρανσέσκο Γκρέκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – corriere.it

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ