Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα ήταν λάθος η επιβολή κυρώσεων στον αγωγό Nord Stream 2 από τις ΗΠΑ

Η μονομερής επιβολή κυρώσεων από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα αποτελούσε τον λάθος τρόπο να επιδιωχθεί η επίλυση της διένεξης για τον ενεργειακό εφοδιασμό, έκρινε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει τη Γερμανία ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής της εξάρτησης από αυτή κι έχει προτρέψει το Βερολίνο να ακυρώσει την κατασκευή του έργου, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η Μόσχα. Ο αγωγός θα διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα.

«Για τα θέματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην Ευρώπη, όχι στις ΗΠΑ», τόνισε ο Μάας. «Η επιβολή μονομερών κυρώσεων κατά του Nord Stream 2 ασφαλώς δεν είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα επιδεινώθηκαν ραγδαία αφότου η Ρωσική Ομοσπονδία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, πριν από τέσσερα χρόνια. Αλλά οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον να προχωρήσει το έργο του Nord Stream 2, που έχει σκοπό να διπλασιαστεί η ποσότητα αερίου που μεταφέρεται μέσω του υπάρχοντος Nord Stream.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία ότι ο σχεδιαζόμενος αγωγός, που θα παρακάμπτει τελείως την Ουκρανία, θα στερήσει από το Κίεβο σημαντικά έσοδα λόγω της προμήθειας που χρεώνει για τη διέλευση του ρωσικού αερίου που πωλείται στις ευρωπαϊκές χώρες.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο επισήμανε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται στο σχεδιαζόμενο έργο.

«Επισημαίνουμε ότι (…) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε τον Nord Stream 2 και ζήτησε την ακύρωση (της κατασκευής) του πολύ πρόσφατα, τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Χάικο Μάας.

Η Ουάσινγκτον προτείνει να αυξηθούν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που διαθέτουν αμερικανικές εταιρείες, ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του οικοδομεί υποδομές για τις εισαγωγές ΥΦΑ και ότι το τρέχον διάστημα εξετάζεται το ζήτημα των τοποθεσιών των εγκαταστάσεων από κοινού με επενδυτές του ιδιωτικού τομέα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ