Ιρανός αξιωματούχος δηλώνει ότι Αμερικανοί τον προσέγγισαν ζητώντας συνομιλίες με την Τεχεράνη

Ο γραμματέας του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ιράν, ο Αλί Σαμχανί, δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι τον προσέγγισαν κατά την επίσκεψή του τον Δεκέμβριο στο Αφγανιστάν, ζητώντας να έχουν συνομιλίες με την Τεχεράνη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο να διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου τον περασμένο μήνα στην Καμπούλ, οι Αμερικανοί…ζήτησαν να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες», τόνισε ο Σαμχανί, που αποτελεί και στενό βοηθό του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί.

Ο Σαμχανί δεν διευκρίνισε ποιο θέμα επιθυμούσε η αμερικανική πλευρά να συζητήσει.

«Αυτή η αναφορά είναι ανακριβής», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοιχτός σε διάλογο με το Ιράν «για επείγοντα ζητήματα εθνικής ασφάλειας» και θέλει η Τεχεράνη να «προβεί σε ριζικές αλλαγές στην ολέθρια συμπεριφορά της».

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη για αποσταθεροποίηση της περιοχής με την εμπλοκή της στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Το 2001, το Ιράν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν μια νέα αφγανική κυβέρνηση μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν.

Ο Σαμχανί βρέθηκε τον Δεκέμβριο στην Καμπούλ για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν «για να βοηθήσει στον περιορισμό των προβλημάτων ασφαλείας στο Αφγανιστάν». Τόνισε ότι η αφγανική κυβέρνηση είχε γνώση των συνομιλιών αυτών.

Η δήλωση αυτή του Ιρανού αξιωματούχου έρχεται μέρες μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει σχεδόν το ήμισυ των 14.000 αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν και έπειτα από αναφορές για συνομιλίες που είχαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν επί προτάσεων εκεχειρίας στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ