Δεκάδες μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Σομαλία

Μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ και της Σομαλίας σκότωσαν τουλάχιστον 34 μέλη της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Σεμπάμπ κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Σομαλία, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ χθες Κυριακή.

Η έφοδος στοχοθέτησε καταυλισμό της Σεμπάμπ στην πόλη Τζιλίμπ, στην περιοχή Μέση Τζούμπα, στο νότιο τμήμα της φτωχής χώρας της Αφρικής, αργά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, μετέδωσε το Σομαλικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SONNA).

Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τέσσερις «διοικητές» μονάδων της οργάνωσης Σεμπάμπ, κατά την ίδια πηγή.

Στον καταυλισμό κατασκευάζονταν βόμβες και εκπαιδεύονταν βομβιστές-καμικάζι, διευκρίνισε ένας ανώτερος αξιωματικός του σομαλικού στρατού, ο στρατηγός Μοχάμεντ Μοχάμαντ.

Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν το 2018 την εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της Σεμπάμπ, οργάνωσης που συνδέεται με το διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, που υποστηρίζεται επίσης από 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM — η τελευταία είναι παρούσα στη Σομαλία από το 2007.

Τη 18η Δεκεμβρίου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε σκοτώθηκαν 62 μέλη της Σεμπάμπ. Συνολικά τη χρονιά που κλείνει, έγιναν τουλάχιστον 45 αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης, από 35 το 2017. Ως τον Αύγουστο, το Πεντάγωνο υπολογίζει ότι δρούσαν στη Σομαλία από 3.000 ως 7.000 μέλη της Σεμπάμπ και από 70 ως 250 μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την επιβολή της δικής της ακραίας εκδοχής του ισλαμικού νόμου στη χώρα. Εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, ξένων, στρατιωτικών και μελών των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και αμάχων.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ