Μετά την Συρία παίρνει σειρά το Αφγανιστάν – Ο Τραμπ αποσύρει «μεγάλο» μέρος της στρατιωτικής δύναμης από την περιοχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ή έχει «λάβει ήδη» την απόφαση να αποσύρει «μεγάλο» μέρος των στρατιωτικών των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, δήλωσαν τρία στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η υπομονή του εξαντλείται όσον αφορά τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία και άλλες επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αυτό είναι κάτι που μελετά ο Ρεπουμπλικάνος· αργότερα, ένας τρίτος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απόφαση «έχει ληφθεί» και ότι ο αριθμός των στρατιωτών που θα αποσυρθούν θα είναι «σημαντικός».

Η πρόθεση αυτή του Τραμπ γνωστοποιήθηκε την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε ότι παραιτείται λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α., να διορίσει κάποιον άλλον επικεφαλής του Πενταγώνου, με απόψεις πιο ευθυγραμμισμένες με αυτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Μάτις τασσόταν υπέρ της διατήρησης ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Εναντιωνόταν επίσης στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία, κίνηση με την οποία διαφώνησαν άλλα δυτικά κράτη και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Ο Γκάρετ Μαρκίς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν σχολιάζει ενδεχόμενες «μελλοντικές στρατηγικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Ρόιτερς, αρκετές χιλιάδες από τους 14.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς που επιχειρούν στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Μια τρίτη πηγή ανέφερε πως ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει «χάσει τελείως την υπομονή του» με τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και φέρεται να είπε κατ’ ιδίαν σε Ρεπουμπλικάνο παράγοντα πρόσφατα κάτι του τύπου «τι κάνουμε εκεί, είμαστε τόσα χρόνια εκεί».

Πάνω από 2.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η αμερικανική εμπλοκή στον οποίο άρχισε πριν από 17 χρόνια, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια και πλέον η κυβέρνηση στην Καμπούλ ελέγχει μόλις το 56% της επικράτειας, από το 72% πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια αμερικανική κυβερνητική έκθεση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Ζαλμάι Χαλιλζάντ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη συμφωνία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Στις συνομιλίες συμμετείχαν στελέχη της διπλωματίας των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας.

Πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενήμερο για όσα συζητήθηκαν είπε πως οι απεσταλμένοι των Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση του Χαλιλζάντ να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός κι απαίτησαν να συζητηθεί η αποχώρηση της αμερικανικής και νατοϊκής δύναμης στη χώρα. Η απόφαση του Τραμπ ενδέχεται να είναι μια χειρονομία καλής θέλησης προς τους ισλαμιστές αντάρτες.

Ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στις ΗΠΑ Χάλιντ μπιν Σαλμάν υποστήριξε μέσω Twitter την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στον εδικό απεσταλμένο της διπλωματίας των ΗΠΑ και την αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στο Αμπού Ντάμπι ήταν παραγωγικές και θα έχουν «πολύ θετικά αποτελέσματα ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ