Αξιωματούχος έχασε την ζωή του σε βομβιστική επίθεση στη Σομαλία

Η έκρηξη της βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στοίχισε τη ζωή ενός ανώτερου δημοσίου λειτουργού της Σομαλίας την Κυριακή, ανακοίνωσε η σομαλική αστυνομία.

Ο Σαΐντ Χάγκι Τζάμα, διευθυντής του υπουργείου Ταχυδρομείων, Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας, επέστρεφε στο σπίτι του όταν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του έξω από το κτίριο του σομαλικού κοινοβουλίου στην Μογκαντίσου, διευκρίνισε ο Αλί Χάσαν, εκπρόσωπος της αστυνομίας, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον δύο ακόμη πολίτες τραυματίστηκαν εξαιτίας της έκρηξης.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τα απανθρακωμένα και παραμορφωμένα συντρίμμια του αυτοκινήτου παρέμειναν στον δρόμο «για περίπου μία ώρα» μετά την επίθεση.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια μέσω του Radio Andalus, του ραδιοφωνικού προπαγανδιστικού της δικτύου.

Η επίθεση στην πρωτεύουσα σημειώθηκε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι εννιά μέλη της Σεμπάμπ σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Λεμπέντε της Σομαλίας.

«Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα εξτρεμιστές» και ότι δεν τραυματίστηκε ουδείς άμαχος, ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM), διευκρινίζοντας ότι η επιδρομή έγινε την Παρασκευή.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπολύει συχνά επιδρομές εναντίον ανταρτών της οργάνωσης Σεμπάμπ. Στα μέσα Νοεμβρίου, δύο τέτοιες αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 37. Στα μέσα Οκτωβρίου, σε παρόμοια επιχείρηση σκοτώθηκαν 60 μέλη της Σεμπάμπ.

Οι ΗΠΑ ενέτειναν την εμπλοκή τους στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης στο πλευρό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται επίσης από 20.000 στελέχη της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, της AMISOM, που είναι παρούσα στη χώρα στο Κέρας της Αφρικής από το 2007.

Η Σεμπάμπ επιδιώκει την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκειμένου να επιβάλλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ