Μοσκοβισί: Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν με συνοπτικές διαδικασίες το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», σημειώνει ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «πολύ σημαντικό», καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: «Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων – επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης».

«Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».

Επιπρόσθετα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η συζήτηση αυτή δε θα είναι διεξοδική, καθώς οι υπουργοί θα επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας στις αρχές του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης της Επιτροπής, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).

Όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες».

Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής «σε τρεις μήνες». «Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ