Ο κυκλώνας Φλόρενς πλησιάζει τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ – 1,7 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – ΒΙΝΤΕΟ

Την έλευση του εν δυνάμει καταστροφικού κυκλώνα Φλόρενς που συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές αναμένει ο πληθυσμός μίας τεράστιας περιοχής των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Νότια, την Βόρεια Καρολίνα και την Βιρτζίνια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, οι τρεις αυτές πολιτείες είναι οι περισσότερο απειλούμενες από τον κυκλώνα Φλόρενς που κατευθύνεται προς τα δυτικά και τα βορειο-δυτικά με ταχύτητα 28 χλμ/ώρα και αναμένεται να πατήσει την Πέμπτη στις αμερικανικές ακτές.

Όμως ο κυκλώνας, που βρίσκεται στην κατηγορία 4 της 5βαθμης κλίμακας Saffir-Simpson, συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220χλμ./ώρα, μπορεί να φθάσει μέχρι την Πενσιλβάνια, προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (Fema).

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να συνδράμει την Fema.

«Πρόκειται για έναν ισχυρό κυκλώνα που θα πλήξει της ακτές της Καρολίνα, τέτοιο που οι κάτοικοι έχουν να δουν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε αξιωματούχος της Fema στην Ουάσινγκτον.

Ο πληθυσμός θα πρέπει να περιμένει διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καταστροφές σε κτίρια, δρόμους και γέφυρες, καθώς και μεγάλης κλίμακας πλημμύρες, καταστροφές που εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσουν θύματα, προειδοποίησε.

Μετά τις τρεις παράλιες πολιτείες και το Μέριλαντ, η περιφέρεια της Ουάσινγκτον έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τον φόβο πλημμυρών και κατολισθήσεων, καθώς το έδαφος έχει ήδη απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερού εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Ο Πότομακ που διαρρέει την πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι ήδη φουσκωμένος και έχει πλημμυρίσει την παλιά πόλη της Αλεξάντρια στην Βιρτζίνια.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων προειδοποιεί για μεγάλη άνοδο της στάθμης του νερού στις ακτές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνα μέχρι το κόλπο του Τσέσαπικ, το νότιο τμήμα του Μέριλαντ.

Οι αρχές περιμένουν βροχοπτώσεις, που σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φθάσει τα 63 εκατοστά νερού , σοβαρές πλημμύρες με την άνοδο της στάθμης κατά 35 έως 50 εκατοστά και υπερχείλιση ποταμών, φαινόμενα που θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν ήμασταν ποτέ τόσο έτοιμοι» για να αντιμετωπίσουμε τον κυκλώνα, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε μέσω του Twitter την πληροφορία ότι ο κυκλώνας Φλόρενς θα είναι «φοβερά μεγάλος και φοβερά υγρός (…)».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ