Ένας Αμερικανός στρατιωτικός του ΝΑΤΟ νεκρός από νέα επίθεση «εκ των έσω» στο Αφγανιστάν

Ένας Αμερικανός στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε τη Δευτέρα στο ανατολικό Αφγανιστάν, «κατά τα φαινόμενα» από πυρά Αφγανών στρατιωτών, ανακοίνωσε η αποστολή του NATO στην ασιατική χώρα.

Το NATO, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, έκανε λόγο για «μια επίθεση εκ των έσω, κατά τα φαινόμενα», κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι Αφγανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Αμερικανών συμβούλων, που εκπαιδεύουν και πλαισιώνουν τις αφγανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους.

«Η θυσία του στρατιωτικού μας, ο οποίος είχε προσφερθεί εθελοντικά να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν για να προστατεύσει τη χώρα του, είναι μια τραγική απώλεια για όλους όσοι τον γνώριζαν και όλους εκείνους που δεν θα τον γνωρίσουν ποτέ», ανέφερε ο νέος διοικητής των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο στρατηγός Σκοτ Μίλερ.

«Το καθήκον μας είναι να τον τιμήσουμε, να φροντίσουμε την οικογένειά του και να συνεχίσουμε την αποστολή μας», σύμφωνα με τον στρατηγό Μίλερ, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Ο στρατιωτικός που τραυματίστηκε βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, διευκρίνισε ο στρατηγός.

Αυτός ήταν ο έκτος αμερικανός στρατιωτικός που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν από την αρχή της χρονιάς και ο δεύτερος σε μια «επίθεση εκ των έσω», ή «πράσινου εναντίον μπλε», στην ορολογία των αμερικανών στρατιωτικών.

Το 2017, στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν 11 στρατιωτικοί.

Περίπου 14.000 στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όπου υποστηρίζουν τις αφγανικές δυνάμεις και συχνά τις συνοδεύουν στις επιχειρήσεις τους, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αποτελούν την πλειονότητα των δυνάμεων της αποστολής Resolute Support του NATO.

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, που διαρκεί 17 χρόνια — μακράν η πιο πολυετής σύρραξη στην οποία έχουν εμπλακεί οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ — έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 2.400 στελέχη του αμερικανικού στρατού, ενώ άλλα 20.000 έχουν τραυματιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ