Συγκρούσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Λιβύη

Σποραδικές μάχες ξανάρχισαν την Τετάρτη ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις σε νότια προάστια της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης, μία ημέρα μετά την κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε έπειτα από αιματηρές εχθροπραξίες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και μια πηγή προσκείμενη σε δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Σύμφωνα με έναν αξιωματικό των στρατευμάτων που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ, «μια μεικτή δύναμη», αποτελούμενη από άνδρες «των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών της ΚΕΕ», έκαναν «επίθεση εναντίον θέσεων της 7ης Ταξιαρχίας σε νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας».

Ο ίδιος μίλησε για σποραδικές μάχες γύρω από το παλιό αεροδρόμιο, που καταστράφηκε το 2014, όπου προσπάθησε να προελάσει η 7η Ταξιαρχία.

Αυτή η «ταξιαρχία» υποτίθεται, αναφέρεται επίσης στο υπουργείο Άμυνας της ΚΕΕ. Τα μέλη της προέρχονται κυρίως από την πόλη Ταρχούνα, 60 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας.

Αλλά στις μάχες στις οποίες ενεπλάκη τη Δευτέρα με παραστρατιωτικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Τρίπολη σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 33, σύμφωνα με τον απολογισμό που είχε δώσει εκείνη την ημέρα το υπουργείο Υγείας.

Κάτοικος της συνοικίας Σαλαχουντίν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, επιβεβαίωσε ότι διεξάγονταν μάχες το πρωί της Τετάρτης μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στη συνδιάλεξη έκανε λόγο για πυρά πυροβόλων και αντιαεροπορικών, που ακούγονταν στη γραμμή.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL) προειδοποίησε μέσω Twitter όσους «αποπειρώνται να διαταράξουν την ασφάλεια της Τρίπολης και των κατοίκων της» ότι θα τους θεωρήσει «υπεύθυνους» εάν οι μάχες βλάψουν αμάχους. Η αποστολή απηύθυνε έκκληση να «ανοίξει ο δρόμος για μια μεσολάβηση» που θα οδηγήσει στον τερματισμό των συγκρούσεων.

Η αντίδρασή της σημειώθηκε ενώ κυκλοφορούσαν φήμες το βράδυ για το ότι παραστρατιωτικοί από την πόλη Μισράτα, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν πρόθεση να πάνε στην πρωτεύουσα, κάτι που εγείρει φόβους περί επανάληψης των εκτεταμένων, πολύνεκρων συγκρούσεων του 2014.

Ισχυρές ένοπλες ομάδες από τη Μισράτα αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια, που είχε καταλάβει την πρωτεύουσα εκείνη τη χρονιά.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι μετά την εξέγερση του 2011, ο έλεγχος της Τρίπολης διεκδικείται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που διψούν για χρήμα και εξουσία.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ