Νέα συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «πιθανότατα» θα συναντηθεί ξανά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ υπερασπίστηκε τις προσπάθειές του για να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Τραμπ, που πήρε μέρος σε μια ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Κιμ τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, είπε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίησή της, παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον η Πιονγκγιάνγκ έχει όντως τη βούληση να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

Αν και επέμεινε πως «γίνονται πολλά καλά πράγματα» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του διότι η Κίνα δεν βοηθάει τόσο τη διαδικασία όσο στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας της διένεξης του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι εργάζεται στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ μόλις τρεις μήνες, ενώ οι προκάτοχοί του το χειρίζονταν επί 30 χρόνια.

«Σταμάτησα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων (της Βόρειας Κορέας). Σταμάτησα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων (της Βόρειας Κορέας). Η Ιαπωνία έχει ενθουσιαστεί. Τι θα γίνει; Ποιος ξέρει; Θα δούμε», είπε.

Στη συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ δεσμεύθηκε, αν και με αρκετά αόριστη διατύπωση, να εργαστεί για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Αλλά η Πιονγκγιάνγκ δεν δείχνει καμιά διάθεση να απαλλαγεί από το πυρηνικό της οπλοστάσιο μονομερώς και χωρίς καμιά παραχώρηση από τη διεθνή κοινότητα ώσπου να το πράξει, όπως απαιτεί η Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε επιτυχία τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης κι έφθασε μέχρι το σημείο να πει ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον απειλή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέδωσε την επιτυχία για την οποία έκανε λόγο στη «σπουδαία χημεία» του με τον Κιμ, που απέτρεψε μια στρατιωτική αναμέτρηση ακόμη και με πυρηνικά όπλα.

«Τον συμπαθώ. Με συμπαθεί», ανέφερε. «Δεν γίνονται (δοκιμές) βαλλιστικών πυραύλων, υπάρχει πολλή ησυχία (…) Έχω πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Κιμ και νομίζω ότι αυτό το κρατάει όλο αυτό στον δρόμο του.»

Ερωτηθείς εάν βρίσκεται στον ορίζοντα νέα συνάντησή του με τον Κιμ, ο Τραμπ απάντησε: «πιθανότητα θα συναντηθούμε (ξανά), αλλά απλά δεν θέλω να σχολιάσω» το ενδεχόμενο αυτό. Δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για το χρονοδιάγραμμα ή την τοποθεσία.

Επικριτές του Τραμπ ερίζουν πως έκανε πολλές παραχωρήσεις στον Κιμ, συμφωνώντας να γίνει η σύνοδος κορυφής και αναστέλλοντας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, ενώ εξασφάλισε λιγοστά ανταλλάγματα.

Ερωτηθείς εάν η Βόρεια Κορέα έχει κάνει άλλα συγκεκριμένα βήματα για την αποπυρηνικοποίησή της πέραν της καταστροφής του κυριότερου πεδίου δοκιμών της, ο Τραμπ απάντησε: «Πιστεύω πράγματι ότι έχει κάνει», αλλά δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Βόρεια Κορέα παρέδωσε πριν από τη συνάντηση κορυφής τρεις Αμερικανούς κρατούμενους στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ