Γκιλοτίνα -αντίγραφο της Γαλλικής Επανάστασης πουλήθηκε 8.000 ευρώ σε δημοπρασία

Μια γκιλοτίνα που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αιώνα, αντίγραφο του παλιού επίσημου γαλλικού μοντέλου, πουλήθηκε για 8.008 ευρώ σε δημοπρασία σήμερα του οίκου Drouot στο Παρίσι.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 4.000 ευρώ και σε μερικά δευτερόλεπτα το ποσό πώλησης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του οίκου δημοπρασιών. Η γκιλοτίνα είχε διατεθεί στο πλαίσιο μιας δικαστικής εκκαθάρισης, μετά την πτώχευση του Caveau des Oubliettes, του διάσημου παρισινού τζαζ μπαρ που έκλεισε οριστικά.

Από μασίφ δρύινο ξύλο, ατσάλι και μπρούντζο, ύψους 3 μέτρων, η γκιλοτίνα, όργανο αποκεφαλισμού από την Γαλλική Επανάσταση, κοσμούσε εδώ και δεκαετίες την παμπ της μουσικής λέσχης.

Ο Γάλλος επιχειρηματίας και λάτρης παράξενων αντικειμένων Κριστόφ Φεβριέ, είναι ο νέος κάτοχός του οργάνου εκτέλεσης. Ο επιχειρηματίας έγινε γνωστός με τον ιστότοπο mesampoulesgratuites.fr που διέθετε δωρεάν λάμπες LED χαμηλής κατανάλωσης χάρη σε ένα σύστημα ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη.

Η ρυθμιστική αρχή, το Συμβούλιο εθελοντικών πωλήσεων, εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση σε σχέση με την πώληση αυτή, στην οποία δεν μπόρεσε να αντιταχθεί γιατί ήταν μια πώληση βάσει δικαστικής απόφασης για να εξοφληθεί μια φορολογική οφειλή.

Οι γκιλοτίνες, που μερικές φορές είναι γνωστές ως “Εθνικό ξυράφι” (Le Rasoir National), έγιναν πολύ γνωστές στην τρομοκρατία που ακολούθησε τη Γαλλική Επανάσταση όταν περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν μεταξύ των καλοκαίρι του 1793 και του 1794.

Η τελευταία που πέθανε στη γκιλοτίνα στη Γαλλία ήταν η Τυνήσια Hamida Djandoubi, η οποία εκτελέστηκε σε φυλακή της Μασσαλίας το Σεπτέμβριο του 1977 μετά την καταδίκη της για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία νεαρής γυναίκας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ / en.rfi.fr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ