Φόβοι για εμπορικό πόλεμο μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο – Οι πρώτες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε το έγγραφο για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας ωστόσο τον Καναδά και το Μεξικό.

«Αν δεν θέλετε να πληρώσετε δασμούς, φέρτε τα εργοστάσιά σας στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν επίσης στα υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Άλλες χώρες μπορούν να αιτηθούν για εξαιρέσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ωστόσο δεν δόθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για το πότε αυτές θα χορηγηθούν. Ο Τραμπ απήλλαξε από τους δασμούς χώρες που «μας μεταχειρίζονται δίκαια στο εμπόριο», μια κίνηση, που στόχος της είναι η άσκηση πίεσης στον Καναδά και το Μεξικό να υποχωρήσουν στις ξεχωριστές συνομιλίες που διεξάγονται για την NAFTA. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «έχει την αίσθηση» ότι θα υπάρχει μια συμφωνία με τον Καναδά και το Μεξικό.

Φόβους για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» της επιβολής δασμών εκφράζει ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο. «Διαφωνώ με αυτή την απόφαση και φοβάμαι τις απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε ο Ράιαν, καλωσορίζοντας την απαλλαγή του Καναδά και του Μεξικού από την επιβολή του μέτρου. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».

ΗΠΑ: Ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος δηλώνει ότι δασμοί σε ένα ευρύ φάσμα είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που κάνει η ΚίναΟ υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπορ Ρος δήλωσε σήμερα ότι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και εμπορίου είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της μεταφόρτωσης προϊόντων που προβαίνει η Κίνα μέσα από τρίτες χώρες. Με μια συνέντευξή του στο CNBC έπειτα από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ο Ρος τόνισε: «Η Κίνα έχει συμπεριφερθεί πολύ έξυπνα στην μεταφόρτωση προϊόντων μέσω τρίτων χωρών και αποσπώντας την εσωτερική ζήτηση σε άλλες χώρες, που οδηγεί τους παραγωγούς τους να προχωρούν σε πρακτικές ντάπινγκ σε εμάς». «Οπότε η αιτία που χρειάζεται να συνεχίσουμε σε μια ευρύτερη βάση είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της μεταφόρτωσης και τα προβλήματα της μετατόπισης», συμπλήρωσε.

Γαλλία – Υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ: Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ιαπωνία: Οι δασμοί που ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, διαμηνύει ο ιάπωνας ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο

Η απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο. Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση αυτή θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Βρετανία: Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ: Οι δασμοί δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα

Ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, επέκρινε την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι.

ΔΝΤ: Η Κριστίν Λαγκάρντ φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα και κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο. Παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις. Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη, εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η Γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (…), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

ΕΕ: Η Ευρώπη είναι «στενός σύμμαχος» της Αμερικής κι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να «την εξαιρέσει», τονίζει η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρεμ, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς. Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

Ιαπωνία: Το Τόκιο συνεχίζει να αξιώνει να εξαιρεθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς. Ο Σούγκα σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, τουναντίον έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση και στη βιομηχανική δραστηριότητα στη χώρα αυτή.

Κίνα: Το Πεκίνο καταγγέλλει μια «επίθεση» εναντίον του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο. Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Αργεντινή: Το Μπουένος Άιρες επιδιώκει επίσης να εξαιρεθεί

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- ότι θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η Αργεντινή δεν είναι η αιτία, ούτε συμβάλλει στις στρεβλώσεις που πλήττουν τις αγορές στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της αργεντίνικης διπλωματίας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ