20 συγκλονιστικές φωτογραφίες από το λουτρό αίματος στη Συρία – Προσοχή σκληρές εικόνες

Περισσότεροι από 520 άμαχοι, εκ των οποίων και πολλά παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην ανατολική Γούτα στη Συρία, από τις αεροπορικές επιδρομές και τη ρίψη ρουκετών από τις κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική Γούτα τη Δευτέρα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας, τρία εκ των οποίων είναι παιδιά, τα οποία σκοτώθηκαν από τα πλήγματα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ντούμα, την μεγάλη πόλη της ανατολικής Γούτας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Να σημειωθεί ότι 14 περιπτώσεις ασφυξίας, ανάμεσά τους και ενός παιδιού που υπέκυψε, αναφέρθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Άσαντ στην ανατολική Γούτα. Ένας από τους γιατρούς που φρόντισε τους ασθενείς, δήλωσε στο AFP ότι “υπάρχουν υποψίες για χρήση χημικών όπλων, πιθανότατα για επίθεση με αέριο χλωρίνης”.

Το συριακό καθεστώς, το οποίο έχει επανειλημμένα διαψεύσει ότι κάνει χρήση χημικών όπλων, κατηγορείται και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες για χρήση αερίου χλωρίνης.

Τα πλήγματα αυτά σημειώνονται μολονότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το Σάββατο απόφαση με την οποία ζητεί να τεθεί σε ισχύ άμεσα κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία για 30 ημέρες για να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους και η απομάκρυνση αυτών που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Παρά τις σημερινές επιδρομές, “οι βομβαρδισμοί έχουν μειωθεί σε ένταση σε σχέση με την κλιμάκωσή τους την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στις εμπόλεμες πλευρές να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε το Σάββατο για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στη Συρία.

“Η ανατολική Γούτα, συγκεκριμένα, δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η κόλαση επί της γης”, επέμεινε, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ “έχουν νόημα μόνον αν γίνονται πραγματικά σεβαστές” και ότι “ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να κάνει αυτό που οφείλει”.

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κατήγγειλε σήμερα ενώπιον της συνόδου αυτής “τα σφαγεία ανθρώπων ” στην Συρία, όπως και σε άλλα μέρη του πλανήτη, και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονταν το πρωί της Δευτέρας οι αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Γούτα.

Την ίδια ώρα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε και εκείνη ενόψει συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Η υιοθέτησή της ήταν “απαραίτητη και ενθαρρυντική, αλλά αποτελεί απλώς ένα πρώτο βήμα”, σημείωσε η Μογκερίνι. “Τώρα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα”, υπογράμμισε και αυτή μετά τον Γκουτέρες.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ υπογράμμισε παράλληλα ότι η δυναμική που δημιούργησε η ψηφοφορία του Σαββάτου στον ΟΗΕ πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε οι δυνάμεις που πολεμούν στη Συρία δι’ αντιπροσώπων να θέσουν τις πολιτοφυλακές τους υπό έλεγχο, ενώ η Μογκερίνι κάλεσε τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποκλιμάκωση της κρίσης.

“Πρόκειται ντε φάκτο για την περίπτωση που στην μία πλευρά η Ρωσία και το Ιράν και στην άλλη η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ