Γιούνκερ προς Ράμα: Τερματίστε τις εδαφικές διενέξεις με τους γείτονές σας για να γίνετε μέλος της Ε.Ε.

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις ήταν ένα τα ζητήματα που απασχόλησαν την κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στα Τίρανα.

Μολονότι ο Γιούνκερ δεν ήταν απόλυτα σαφής στις απαντήσεις του σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε την υπόθεση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας για να επιτρέψουμε στις χώρες της περιοχής να συμφωνήσουν για την επίλυση των προβλημάτων (σ.σ. των εδαφικών διεκδικήσεων), τα οποία δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε διένεξη».

Επισήμανε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν πριν φθάσει η στιγμή της ένταξης των χωρών στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει την Αλβανία να τερματίσει τις εδαφικές διενέξεις με όλους τους γείτονές της και αυτό θα αποτελέσει ένδειξη της δέσμευσης της Αλβανίας για γίνει μέλος της ΕΕ.

“Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις”

«Η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει να παραμείνει τώρα σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Η θέση σας είναι στην Ευρώπη, πρέπει να προετοιμαστείτε για το μέλλον σας. Θα είμαστε στο πλευρό σας» ήταν το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Η πρώτη ημέρα της περιοδείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκίνησε από τα Σκόπια και ολοκληρώθηκε στα Τίρανα με την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Κομισιόν, χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι καλή για τα επόμενα βήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, διαμηνύοντας ότι η πρόοδος σε όλα τα βασικά ζητήματα είναι σημαντική.

Επισήμανε επίσης πως το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί ένδειξη της ισχυρής υποστήριξης της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και των μεταρρυθμίσεων που τη συνοδεύουν.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του κ. Γιούνκερ, που θα ολοκληρωθεί την 1 Μαρτίου, είναι το Βελιγράδι, η Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, η Πρίστινα και η Σόφια.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ