«Πόντιος Πιλάτος» η Ουάσιγκτον: Ίσες αποστάσεις για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια

Ουάσιγκτον, Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Κρατώντας ίσες αποστάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή των Ιμίων επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της αμερικανικής διπλωματίας ότι σέβονται την κυριαρχία των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κληθείς να σχολιάσει στο real.gr την αυξανόμενη επιθετικότητα στο Αιγαίο με την σύγκρουση των δύο πλοίων και την ναυτική της εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ κράτησε στάση Ποντίου Πιλάτου αναφέροντας τα εξής:

Για την αναφερόμενη σύγκρουση των δύο πλοίων :

“Έχουμε ενημερωθεί από τα ΜΜΕ για αυτό το περιστατικό. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν θεσπίσει εδώ και καιρό διπλωματικούς δίαυλους επικοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται ζητήματα στο Αιγαίο.

Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για αποκλιμάκωση της παρούσας κατάστασης. Ως Αρχή τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Για το θέμα της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ:

“Η αμερικανική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τις φυσικές πηγές της εντός της Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνης.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλες οι φυσικές πηγές του, θα πρέπει να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ανάμεσα στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο μια γενικής συμφωνίας. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή”. Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ