• Πρόεδρος Ισραήλ: "Θέλουμε να μοιραστούμε τα επιτεύγματά μας με την Ελλάδα"

  3:59 πμ, Πέμπτη 01 Φεβ 2018 3:59 πμ, Πέμπτη 01 Φεβ 2018

  Την επιθυμία του Ισραήλ για σταθερή συνέχεια των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων σε όλους τους τομείς «όχι μόνον στον πολιτικό και στρατιωτικό, ούτε από θέση ισχύος, αλλά από εγγύτητα και φιλία», εξέφρασε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν, στην ομιλία που εκφώνησε μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε μια τελετή που έγινε απόψε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, διπλωματών και φίλων.

  Κατά την αναγόρευσή του οι καθηγητές Μιχάλης Σφακιανάκης και Αριστοτέλης Τζιαμπίρης υπογράμμισαν ότι στο πρόσωπο του κ. Ρίβλιν «τιμούμε τον εκπρόσωπο της ελληνο-ισραηλινής φιλίας».

  Η ομιλία του κ. Ρίβλιν ήταν θερμή, με αναφορές στις ομοιότητες των δύο «μικρών» και «αδελφών» χωρών και λαών, της Ελλάδας και του Ισραήλ, στον Σεφέρη από τον οποίο δανείστηκε στίχους, στην ελληνική γλώσσα, στην Ακαδημία του Πλάτωνα, αλλά και στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

  Περνώντας από το παρελθόν, είπε ότι «αν και καήκαμε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ιστορική μας πατρίδα» και αναφερόμενος στο σήμερα, μίλησε για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Ισραήλ και ειδικά στην καινοτομία: «Αυτή τη γνώση που την αποκτήσαμε γιατί την είχαμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, θέλουμε να τη μοιραστούμε με την Ελλάδα, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, παντού, όχι μόνον στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο», είπε.

  Παρομοίασε το άθλημα του Μαραθωνίου με τον αγώνα που δίνει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, λέγοντας ότι «ο Μαραθώνιος είναι δοκιμασία και θέληση. Ο ελληνικός λαός θα καταφέρει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση» και έκλεισε την ομιλία του με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «το ελληνικό πνεύμα θα νικήσει και θα είμαστε στο πλευρό σας παντοτινά και αφού τελειώσει ο Μαραθώνιος με επιτυχία».

  «Δάσκαλο πολιτικού ήθους», χαρακτήρισε ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Μιχάλης Σφακιανάκης τον κ. Ρίβλιν, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του «τιμούμε την ελληνο-εβραϊκή φιλία που έχει ιστορικό βάθος 2500 χρόνων».

  Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, τόνισε την σημαντική προσφορά του κ. Ρίβλιν στα διεθνή ζητήματα, τη δημοκρατία, την ειρήνη, λέγοντας ότι ότι τιμούμε στο πρόσωπό του «το κράτος και τον λαό του Ισραήλ και τον εκπρόσωπο της ελληνοισραηλινής φιλίας». Μάλιστα, ο κ. Τζιαμπίρης επεσήμανε ότι «το δράμα των Εβραίων είναι μέρος της ιστορικής μας μνήμης», και επανέλαβε μια φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία «κανένα άλλο έθνος εκτός από το ελληνικό και το εβραϊκό δεν άφησαν τόσο ισχυρό αποτύπωμα», προσθέτοντας ότι «καμιά πόλη δεν έχει προσφέρει τόσα όσα η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ».

  Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα