Τελικά ο Πουτζντεμόν το εννοεί: Πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος “μέσω Ίντερνετ και Whatsapp”

Ο έκπτωτος αυτονομιστής ηγέτης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε ότι μπορεί να διοικεί την Καταλωνία από το Βέλγιο. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμεί και να μην χάσει την εξουσία της περιφέρειας αυτής, αλλά και να αποφύγει την φυλάκισή του, καθώς στην Ισπανία διώκεται από τη δικαιοσύνη. Όλα αυτά, παρά τις προειδοποιήσεις της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ισπανικής αυτής περιφέρειας εξ αποστάσεως.

Η απαίτηση αυτή του Πουτζντεμόν έρχεται να επιβεβαιώσει την Ινές Αρριμάδας, την επικεφαλής των ενωτικών Ciudadans που τάσσονται κατά της απόσχισης της Καταλωνίας και βγήκαν πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές , η οποία τον είχε ειρωνευτεί λέγοντας ότι “ο κύριος Πουτζντεμόν πιστεύει ότι μπορεί να είναι πρόεδρος μέσω του Ίντερνετ και του Whatsapp”.

«Στη φυλακή δεν θα μπορούσα να απευθυνθώ στον κόσμο, ούτε να γράφω, ούτε να δέχομαι επισκέπτες… Ο μόνος τρόπος είναι να μπορώ να συνεχίσω να το κάνω με ελευθερία, με ασφάλεια. Δεν μπορώ να ενεργώ ως πρόεδρος (της περιφέρειας) αν είμαι φυλακισμένος», εξήγησε ο Πουτζντεμόνσε συνέντευξή του στον καταλανικό ραδιοφωνικό σταθμό Catalunya Radio από το Βέλγιο, όπου αυτοεξορίστηκε μαζί με πρώην υπουργούς του.«Είναι προφανές πως δεν έχουμε τις καταστάσεις κανονικότητας που θα θέλαμε, αλλά δυστυχώς θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνω από το ισπανικό κράτος, όπου θα είμαστε στη φυλακή… παρά να το κάνω από εδώ», εξήγησε.

«Σήμερα, τα μεγάλα επιχειρηματικά, πανεπιστημιακά ή ερευνητικά σχέδια διευθύνονται κυρίως επίσης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» εξ αποστάσεως, πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που αναχώρησε για τις Βρυξέλλες λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για εξέγερση και στάση, αναμένει ότι θα εκλεγεί εξ αποστάσεως πρόεδρος, κάτι που οι νομικές υπηρεσίες του καταλανικού κοινοβουλίου εκτιμούν πως είναι παράνομο.

Ο Πουτζντεμόν είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του περιφερειακού προέδρου μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Μαζί για την Καταλονία με ένα άλλο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποτέλεσμα που του δίνει θεωρητικά όλες τις πιθανότητες να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί για την ανάδειξη του προέδρου της περιφέρειας στα τέλη του μήνα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα εμποδίσει τον διορισμό του Πουτζντεμόν, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’, και ότι θα συνεχίσει να ασκεί την επιτροπεία που επέβαλε στην Καταλονία στα τέλη Οκτωβρίου, αν ο Πουτζντεμόν εκλεγεί πρόεδρος από το Βέλγιο.

«Αν το κοινοβούλιο με εκλέξει πρόεδρο, ο αρχηγός του κράτους δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίσει αυτή τη θητεία», είπε ο Πουτζντεμόν.

Ο Καταλανός ηγέτης δηλώνει πως διαθέτει αρκετή νομιμότητα για να κυβερνήσει. «Είμαι ένας βουλευτής όπως οποιοσδήποτε άλλος, απολύτως κατάλληλος να αναλάβω πρόεδρος (…) Έχω κάθε δικαίωμα και ελπίζω ότι θα τύχει σεβασμού», πρόσθεσε στο Catalunya Radio.

Φιλοδοξεί να παρουσιάσει με τηλεδιάσκεψη το κυβερνητικό πρόγραμμά του –ένα απαραίτητο στάδιο στη διαδικασία– ή να αναγνωστεί από κάποιον άλλον.

Η απόφαση για το αν θα επιτραπεί στους Καταλανούς βουλευτές να ψηφίσουν για έναν υποψήφιο που δεν θα είναι φυσικά παρών στο ημικύκλιο επαφίεται τελικά στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, και σε άλλα τρία μέλη του σώματος, τρία από τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και άλλα τρία κατά.

Χωρίς να αποκαλύπτει ποια θέση θα κρατήσει, ο Τόρεντ δήλωσε στην καταλανική εφημερίδα Ara πως καθήκον του είναι να «διασφαλίσει ότι θα υπάρξει ένας υποψήφιος που θα μπορεί να εκλεγεί και μια κυβέρνηση που θα μπορεί να κυβερνά από το πρώτο λεπτό». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, περιορίστηκε να πει «η κυβέρνηση πρέπει να είναι πραγματική».

Πρόεδρος της Καταλονίας από το 2016, ο Πουτζντεμόν αποπέμφθηκε από τον Ραχόι στις 27 Οκτωβρίου, μερικές ώρες μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια η αυτονομία της περιοχής αναστάληκε έπειτα από πολλές εβδομάδες ακραίας έντασης που ακολούθησαν τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, που σημαδεύτηκε από αστυνομική βία.

Στη συνέντευξή του ο Πουτζντεμόν δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει την προηγούμενη κυβέρνησή του, καθώς και την πολιτική του, που εδράζεται στην ανυπακοή στην ισπανική δικαιοσύνη ή σε μια στρατηγική μονομερούς ρήξης με την Ισπανία.

«Έχουμε ένα σχέδιο δημοκρατικής αποκατάστασης, των θεσμών και των πολιτικών (…) Το αποτέλεσμα των εκλογών (της 21ης Δεκεμβρίου) είναι η επικύρωση του κυβερνητικού μας προγράμματος», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ