• Τουρκία: Πέντε δημοσιογράφοι στη φυλακή για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

  6:56 πμ, Τετάρτη 17 Ιάν 2018 6:56 πμ, Τετάρτη 17 Ιάν 2018

  Πέντε δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην ανταποκριτής της Libération στην Τουρκία, καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατική προπαγάνδα από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

  Όπως μεταδίδει το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan, οι δημοσιογράφοι Ράγκιπ Ντουράν και Αϊσέ Ντουζκάν και οι αρθρογράφοι Μεχμέτ Αλί Τσελεμπί και Χουσεΐν Μπεκτάς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενάμισι έτους επειδή είχαν πάρει μέρος σε εκστρατεία αλληλεγγύης προς την κουρδική εφημερίδα Özgür Gündem την οποία έκλεισε ο Ερντογάν τον Οκτώβριο του 2016.

  Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας αυτής Χουσεΐν Ακιόλ, καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3 ετών και 9 μηνών, ενώ το δικαστήριο τόνισε πως οι κατηγορούμενοι δεν επέδειξαν «επαρκή μεταμέλεια» κατά τη διάρκεια της δίκης.

  Οι πέντε κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν αποφυλακιστεί προσωρινά και δεν ήταν παρόντες στο δικαστήριο την Τρίτη, διώκονταν για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τη Δύση.

  Ο Ράγκιπ Ντουράν, διακεκριμένος τούρκος δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί από πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν επί σειρά ετών ο ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας Λιμπερασιόν στην Κωνσταντινούπολη. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Γαλλικό Πρακτορείο, με το BBC και πολλές τουρκικές εφημερίδες. Είχε ήδη φυλακιστεί για επτά μήνες το 1998, μετά την καταδίκη του, επίσης για «τρομοκρατική προπαγάνδα», εξαιτίας ενός άρθρου του που είχε δημοσιευθεί στην Οζγκούρ Γκουντέμ.

  «Η βαριά καταδίκη του είναι άλλη μια απόδειξη της καταστροφικής κατάστασης ως προς την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία», αναφέρει ανακοίνωση των εργαζομένων της Λιμπερασιόν που αναρτήθηκε στο Facebook.

  Το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται στους πάνω από 55.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 έχει θορυβήσει τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας, χώρας που καταλαμβάνει την 155η θέση επί συνόλου 180 κρατών στην κατάταξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières, RSF) για την ελευθερία του Τύπου σε διεθνές επίπεδο.

  Ο Ντουράν έχει εγκαταλείψει την Τουρκία μαζί με την οικογένειά του, για να σωθεί από το κύμα «της καταστολής» που σαρώνει τη χώρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, σημειώνει η Λιμπερασιόν, καθώς κινδυνεύει να φυλακιστεί αν αποπειραθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του.

  Η RSF καταδικάζει την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να «εκφοβίσει την κοινωνία των πολιτών», καθώς «η εκστρατεία αλληλεγγύης με την Οζγκούρ Γκουντέμ είχε στόχο την υπεράσπιση της πολυφωνίας και της ελευθερίας του Τύπου» στην Τουρκία, όπως τόνισε σε μια ανακοίνωση της ΜΚΟ ο Γιόχαν Μπιρ, επικεφαλής του τμήματός της για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

  Ο εκπρόσωπος της RSF στην Τουρκία επίσης διώκεται ποινικά για τη συμμετοχή του στην εκστρατεία αλληλεγγύης προς την κουρδική εφημερίδα. Οι πέντε καταδικασθέντες θα παραμείνουν ελεύθεροι ως την εκδίκαση της έφεσης, διευκρινίζουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα πάρει κάποιους μήνες.

  Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα