O πρωθυπουργός των Σκοπίων: Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία για την επίλυση του θέματος του ονόματος.

“Το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να βρεθεί επιτέλους μια λύση σε αυτό το πρόβλημα και η ‘Μακεδονία’ να προχωρήσει μπροστά: να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και να ενεργοποιηθεί αυτόματα η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ” σημείωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Από την μεριά του, ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, στην ετήσια ομιλία του στην Βουλή της χώρας και αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας σημείωσε ότι “μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να σέβεται την εθνική μας ταυτότητα. Δεν είναι δυνατό να εισέλθουμε σε μία διαδικασία δημοπράτησης σχετικά με την ταυτότητα των πολιτών μας και το συνταγματικό όνομα της χώρας μας”.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να τηρηθεί αυστηρά το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εντός του ΟΗΕ, όπου, όπως είπε, οι δύο χώρες είναι ισότιμες και σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

“Από την οκτάχρονη εμπειρία μου ως Πρόεδρος της χώρας, δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, αλλά ρεαλιστής με εμπειρία” πρόσθεσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και ζήτησε την επέκτασή τους και σε άλλους τομείς, ενώ τόνισε ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα μεταξύ των χωρών της περιοχής, φέροντας ως παράδειγμα την πρωτοβουλία για την κατασκευή της πλωτής διώρυγας Αξιού-Μόραβα Δούναβη.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ