Αφιέρωμα enikos.gr: Τα πιο παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Της Τζένης Κριθαρά

Το στολισμένο δέντρο, τα φώτα, τα κάλαντα, η ανταλλαγή δώρων, οι ιστορίες γύρω από το τζάκι, τα οικογενειακά τραπέζια και οι χιονισμένες στέγες είναι τα πρώτα πράγματα που σκέφτεται κανείς όταν ακούει τη λέξη «Χριστούγεννα». Σε πολλές περιοχές του πλανήτη, όμως, η γιορτή των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με ιδιαιτέρως πρωτότυπες παραδόσεις!

Για παράδειγμα, στην Καταλονία, ο πρωταγωνιστής των Χριστουγέννων είναι το «caga tio». Πρόκειται για ένα κούτσουρο δέντρου, στο οποίο έχουν σχεδιαστεί ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το κούτσουρο βρίσκεται στο κέντρο του οικογενειακού τραπεζιού κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων. Όλες τις προηγούμενες ημέρες η οικογένεια γεμίζει το κούτσουρο με φρούτα, ξηρούς καρπούς και γλυκά. Μόλις μπουν τα Χριστούγεννα το δέντρο κάνει τα … κακά του, ενώ η οικογένεια τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια.Βέβαια, χρόνο με τον χρόνο το caga tio εξελίσσεται και τη θέση του κούτσουρου έχουν πάρει πρωταγωνιστές της επικαιρότητες, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί της διεθνούς σκηνής.

Στην Ολλανδία, οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τον Zwarte Piet (τον Μαύρο Πήτερ), ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση είναι ο μαύρος, σκανταλιάρης βοηθός του Άη-Βασίλη. Ρόλος του είναι να χορεύει, να διασκεδάζει τα παιδιά και να τους μοιράζει γλυκά. Όσοι υποδύονται τον Zwarte Piet βάφουν το πρόσωπό τους μαύρο και φορούν περούκες με σγουρό, άφρο μαλλί. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο έθιμο, που τα τελευταία χρόνια καταγγέλλεται από πολλούς στην Ολλανδία ως ρατσιστικό.

Σε αντίθεση με τα κλασικά χριστουγεννιάτικα σύμβολα και στολίδια, στην Ουκρανία ο εορταστικός διάκοσμος περιλαμβάνει ιστούς και αράχνες, που πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη. Σύμφωνα με την παράδοση μία γυναίκα που ήταν πολύ φτωχή για να αγοράσει στολίδια για το δέντρο της, ξύπνησε το πρωί των Χριστουγέννων και αυτό είχε στολιστεί από μία αράχνη.

Στη Νορβηγία πιστεύουν πως η Παραμονή των Χριστουγέννων συμπίπτει με την έλευση των κακών πνευμάτων και των κακών μαγισσών. Οπότε, σε όλα τα νοικοκυριά κρύβουν τις σκούπες τους όταν έρθει η ώρα να πάνε για ύπνο, πριν ξημερώσει η μέρα των Χριστουγέννων.

Στην Ιταλία, η πρωταγωνίστρια των Χριστουγέννων είναι η περίφημη «La Befana». Είναι μία καλοσυνάτη μάγισσα, η οποία κάνει την εμφάνισή της τα Χριστούγεννα και σκοπός της είναι να μοιράσει δώρα στα παιδια.

Στην Εσθονία, οι οικογένειες γιορτάζουν παραδοσιακά τη γιορτή των Χριστουγέννων στη σάουνα. Το ίδιο έθιμο επαναλαμβάνουν και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μία πολύ ιδιαίτερη χριστουγεννιάτικη παράδοση τηρούν εδώ και αιώνες οι κάτοικοι στην επαρχία Οαχάκα, στο Μεξικό. Κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου, χιλιάδες κάτοικοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν μία έκθεση γλυπτών που έχουν φιλοτεχνηθεί σε … ραπανάκια! Ο νικητής του διαγωνισμού που γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης κερδίσει μία θέση στην εφημερίδα της επόμενης μέρας.

Σε ορισμένα χωριά της Ουαλίας, ένας κάτοικος επιλέγεται κάθε χρόνο για να φέρει εις πέρα το τελετουργικό του «Mari Lwyd». Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να παρελάσει κρατώντας το κεφάλι ενός αλόγου και καλυμμένος με σεντόνια, την ώρα που οι συγχωριανοί τους τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

Στην Πορτογαλία, τα οικογενειακά τραπέζια των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν πάντα περισσότερα σερβίτσια και άδειες θέσεις για τους εκλιπόντες συγγενείς. Σύμφωνα με την παράδοση της «consoda», αυτό φέρνει καλή τύχη στο σπιτικό.

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας, οι κάτοικοι είθισται να πηγαίνουν κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων φορώντας πατίνια. Οι δρόμοι καθαρίζονται και προετοιμάζονται κατάλληλα, έτσι ώστε οι πιστοί να φτάσουν χωρίς προβλήματα στις εκκλησίες.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια κάνουν, επίσης, την εμφάνισή τους κάθε είδους …ρόδες! Από πατίνια μέχρι ποδήλατα!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ