Τουρκία: «Ο Ερντογάν είναι φασίστας δικτάτορας»

Με έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης απειλείται ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Μπουλέντ Τεζκάν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φασίστα δικτάτορα».

Σε μία από τις πλέον σφοδρές φραστικές επιθέσεις κατά του Ερντογάν από υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος τα τελευταία χρόνια, ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) έκανε λόγο για «ατμόσφαιρα φόβου» που επικρατεί στην Τουρκία.

«Αν προσπαθείς να τρομάξεις τον κόσμο και να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα φόβου, παρουσιάζοντας πράγματα που είναι νόμιμα να ειπωθούν ως παράνομα, δεν θα αποθαρρυνθούμε», είπε ο Τεζκάν σε μια ομιλία του στην δυτική πόλη Ραιδεστό, επικρίνοντας τις τοπικές δικαστικές αρχές.

Τα σχόλιά του φέρονται να ήταν προς υπεράσπιση του τοπικού δημάρχου, μέλους του CHP, που ανακρίθηκε αυτό το μήνα από τις αρχές, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα συνέδριο του κόμματος.

«Δεν ξέρω αν ο δήμαρχός μας το είπε αυτό ή όχι. Εγώ, εδώ στην Ραιδεστό, το λέω τώρα: ‘Ο Ερντογάν είναι ένας φασίστας δικτάτορας’», είπε χαρακτηριστικά ο Τεζκάν.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπαχίμ Καλίν, καθώς και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Αυτό δεν είναι πολιτική, αλλά εχθρότητα ενάντια στην βούληση του λαού. Θα επιδιωχθούν νομικά μέτρα ως προς αυτό το θέμα», είπε ο Καλίν, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του Τεζκάν ως «ομιλία μίσους και παράδειγμα ντροπής για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Η προσβολή του προέδρου συνιστά έγκλημα στην Τουρκία, που τιμωρείται έως και με τέσσερα χρόνια ποινή φυλάκισης.

Δικηγόροι του Ερντογάν έχουν καταθέσει τουλάχιστον 1.800 αγωγές εναντίον ατόμων, μεταξύ άλλων γελοιογράφων, της πρώην Μις Τουρκία και μαθητών σχολείου, με κατηγορίες για προσβολή προς το πρόσωπό του.

Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ