Παγκόσμια ανησυχία μετά τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από τη Βόρεια Κορέα – Όλες οι αντιδράσεις

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

“Απόλυτη επιτυχία” και “σημαντικό” βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε η Πιονγκγιάνγκ τη σημερινή επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Τη δοκιμή ζήτησε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με το κρατικό δίκτυο να μεταδίδει εικόνες που τον δείχνουν να υπογράφει τη διαταγή.

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την “κλιμακούμενη” πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Πριν από την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, “και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί”.

Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

“Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες”, σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. “Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου”, τόνισε.

Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Το Πεκίνο καταδικάζει τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

Το Πεκίνο “καταδίκασε έντονα” τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να “σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση” με “κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της”.

Η Βόρεια Κορέα “αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα” την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε να ελέγχει τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων μετά την πραγματοποίηση της έκτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

H αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «θα δούμε», όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

«Οι λέξεις και οι ενέργειες (της Βόρειας Κορέας) εξακολουθούν να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο twitter.

«Η Βόρεια Κορέα είναι ένα κράτος παρίας που έχει γίνει μεγάλη απειλή και πηγή αμηχανίας για την Κίνα, που προσπαθεί να βοηθήσει αλλά με λίγη επιτυχία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα δεύτερο tweet.

Παράλληλα ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μακμάστερ δήλωσε στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας, μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου, έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασαν από κοινού τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα και κάλεσαν να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησαν τηλεφωνικώς, με τους δύο ηγέτες να καταδικάζουν τη νέα πυρηνική δοκιμή στη Βόρεια Κορέα. «Αυτή η πιο πρόσφατη πρόκληση του ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ έχει φθάσει σε ένα νέο μέγεθος», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά σε αυτή τη νέα κλιμάκωση, σύμφωνα με το Βερολίνο. «Επιπρόσθετα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να δράσει τώρα. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια ενίσχυση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βερολίνου.

Παράλληλα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει “με τη μέγιστη αυστηρότητα” μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα”, ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τονίζεται στην ανακοίνωση. “Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Σεούλ ζητά να δοθεί η πιο ισχυρή απάντηση στη Βόρεια Κορέα

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί “η πιο ισχυρή” απάντηση στη Βόρεια Κορέα, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν “όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα”, τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ