Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για το Κυπριακό: Να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι δεν θα υπάρχει τουρκικός στρατός

“Η προσδοκία της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αν στην Κύπρο θα υπάρξει λύση θα υπάρξει, αν δεν θα υπάρξει πλέον δεν έχει σημασία να παραταθεί αυτή η ιστορία.

Όπως είπε έχουν γίνει συνεδριάσεις σχετικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο θέμα της Κύπρου, προσθέτοντας ότι για την Άγκυρα δεν είναι καν σημείο έναρξης της συνάντησης οι μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός. “Αυτό δεν το δεχόμαστε”, είπε.

Ανέφερε ότι η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορεί να δείξει αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις βασικές αρχές τους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε τους έλεγε πως αυτή η σύνοδος δεν είναι τελική (σ.σ. παλαιότερα). “Η παράταση είναι τακτική των Ε/Κ. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές. Δεν βρίσκουμε σωστή την δήλωση Έιντε. Στο δείπνο της 27ης είπαμε καθαρά πως αυτή είναι τελική διάσκεψη. Αυτή η στάση μας είναι καθαρή. Επομένως η δήλωση Έιντε δεν μας δεσμεύει”.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αν αυτή θα είναι τελική σύνοδος πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα. “Δεν θα συζητούμε το Κυπριακό για μια ζωή, το θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις”, είπε.

Αναφέροντας ότι είναι όνειρο για τους Ε/Κ η άρση των εγγυήσεων και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού είπε: “Αν έχουν τέτοιες σκέψεις, στην επόμενη συνάντηση ας μοιραστούν τις δικές τους που μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Τη συμφωνία συμμαχίας την σκότωσαν η Ε/κ πλευρά και η Ελλάδα. Αξιολογούμε εάν έχουν πάρει μαθήματα από το παρελθόν και να υπάρξει λύση στην Κύπρο ή όχι”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ