Στο ύψιστο επίπεδο η ασφάλεια στη Βρετανία – Φόβοι για νέο χτύπημα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε χθες, την Τρίτη το βράδυ, ότι το επίπεδο ασφαλείας της χώρας ανέβηκε από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», στο ύψιστο επίπεδο δηλαδή, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, την οποία διέπραξε ένας λιβυκής καταγωγής φοιτητής και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων να συνδέεται με την επίθεση στο Μάντσεστερ», δήλωσε η Μέι, η οποία επίσης ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους της χώρας προκειμένου να υποστηρίξει την αστυνομία.

Όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ το επίπεδο του συναγερμού αναμένεται να παραμείνει στο ύψιστο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι επίκειται επίθεση, προσωρινά μέχρις ότου γίνει γνωστό ότι η έρευνα για την επίθεση στο Μάντσεστερ έχει ολοκληρωθεί.

Η Ραντ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που έχουν παραταχθεί στους δρόμους θα παραμείνουν υπό τη διοίκηση της αστυνομίας.

Αρχικά, οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο μιας αποστολής επιτήρησης σε συγκεκριμένα μέρη, όμως ενδέχεται να σταλούν για να πραγματοποιήσουν περιπολίες σε σταθμούς τραίνων ή σε αεροδρόμια, σε συναυλιακούς χώρους ή στάδια.

Η αστυνομία της Βρετανίας σημείωσε προόδους στην έρευνά της και ανακοίνωσε χθες ότι «ο άνδρας που είναι ύποπτος ότι διέπραξε τη φρικαλεότητα χθες το βράδυ (σ.σ. τη Δευτέρα το βράδυ) ταυτοποιήθηκε ως ο Σάλμαν Αμπέντι, 22 ετών», όπως δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς χθες Τρίτη.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ μετά τη λήξη μιας συναυλίας της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε και την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε βόμβες στο πλήθος», ανέφερε το ΙΚ σε ανακοίνωσή του. Η οργάνωση μάλιστα απείλησε να πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις.

Σύμφωνα με πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωση, ο Αμπέντι ήταν ένας Βρετανός που γεννήθηκε στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς οι οποίοι είχαν φύγει από τη χώρα για να γλιτώσουν από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

Προτεραιότητα της έρευνας «παραμένει να καθοριστεί αν (ο Αμπέντι) έδρασε μόνος ή αν ανήκει σε κάποιο δίκτυο», πρόσθεσε ο διοικητής της αστυνομίας.

Ένας άνδρας 23 ετών συνελήφθη επίσης λίγες ώρες νωρίτερα στο νότιο Μάντσεστερ και σύμφωνα με την αστυνομία φέρεται να συνδέεται με την επίθεση.

Επίσης έρευνες έγιναν κυρίως στην κατοικία του υπόπτου. Λίγοι περίοικοι γνώριζαν αυτόν τον «διακριτικό» και «συνεσταλμένο» φοιτητή.

Η Σάφι Ρόουζ Ρούσος, 8 ετών, είχε πάει στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε μαζί με τη μητέρα και τη μεγαλύτερη αδελφή της. Σκοτώθηκε από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε περίπου στις 22:30 (τοπική ώρα, 00:30 ώρα Ελλάδας) σε μία από τις εξόδους της Manchester Arena μετά τη λήξη της συναυλίας.

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία βρετανική εφημερίδα, η Sun, είχε σήμερα στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία της Ρούσος και μια άλλη του Αμπέντι με τις λέξεις “Pure” (αγνός) “Evil” (διαβολικός) αντίστοιχα στη λεζάντα από πάνω (σ.μ. λογοπαίγνιο με την έκφραση “pure evil” που σημαίνει απόλυτο κακό).

Ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι από τους 59 τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 12 είναι μικρότεροι των 16 ετών, είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ