Σάλος στη Γαλλία με το βιβλίο για τον Φρανσουά Ολάντ – ΦΩΤΟ

Της Μαρίας Δεναξά«Καλώς ήλθατε στο υπουργείο Εσωτερικών, Αστυνομία: τα ανομολόγητα μυστικά μιας πενταετούς προεδρικής θητείας», είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχει δημιουργήσει πανικό στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.Οι συγγραφείς, τρεις γνωστοί δημοσιογράφοι της σατυρικής εφημερίδας Canard Enchaine, σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, ισχυρίζονται ότι ο Φρανσουά Ολάντ, από τους πρώτους μήνες της προεδρικής του θητείας το 2012, έστησε ένα «μαύρο» γραφείο στο Ελιζέ, ένα γραφείο υποκλοπών και παρακολουθήσεων, που αποτελούνταν από στελέχη της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Τα στελέχη είχαν ως αποστολή την συλλογή στοιχείων για τους εν δυνάμει αντιπάλους του Γάλλου προέδρου, που θα μπορούσαν να του κλείσουν τον δρόμο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Όταν τελικά ο Ολάντ δεν κατάφερε να θέσει υποψηφιότητα χρησιμοποίησε τα στοιχεία που είχε συλλέξει για να αποκλείσει την Δεξιά από τη νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Xθες το βράδυ βασιζόμενος στις αποκαλύψεις του βιβλίου, ο Φρανσουά Φιγιόν κατηγόρησε τον Ολάντ ότι ενέχεται προσωπικά για τις επιζήμιες διαρροές γύρω από τις υποθέσεις του στα ΜΜΕ, εν όψει των γαλλικών εκλογών.«Έχουμε σήμερα εφημερίδες στην κατοχή των οποίων περιέρχονται έγγραφα 48 ώρες αφού κατάσχονται στο πλαίσιο ερευνών – για παράδειγμα στο γραφείο μου στην Εθνοσυνέλευση. Ποιος τους δίνει αυτά τα έγγραφα; Η κυβέρνηση!», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος της δεξιάς.Ερωτηθείς εάν πολιτικοί ή δικαστικοί εγκρίνουν αυτού του είδους τις διαρροές, ο Φιγιόν απάντησε «θα το πάω πολύ πιο πέρα. Κατηγορώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας»«Κατηγορώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα βιβλίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, ένα βιβλίο για τον υπουργό εσωτερικών και το υπουργείο εσωτερικών και σε 242 σελίδες εξηγεί πως ο Φρανσουά Ολαντ, εκμεταλλεύεται όλες τις υποκλοπές που τον ενδιαφέρουν. Αναζητούσαμε ένα «μαύρο» γραφείο υποκλοπών και παρακολουθήσεων; Το βρήκαμε μέσα από αυτούς τους ισχυρισμούς.Εγώ επίσημα ζητώ να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς γιατί είναι ένα κρατικό σκάνδαλο. Εάν είναι αλήθεια όσα γράφονται σ αυτό το βιβλίο, πιστεύω ότι στην ιστορία της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ποτέ ένας αρχηγός κράτους δεν πήγε τόσο μακριά στην παρανομία και δεν είχε επιρροή σε υπηρεσίες πάνω στις οποίες δεν θα έπρεπε να έχει εξουσία.Είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες και ένα κρατικό σκάνδαλο και θα πρέπει να διερευνηθούν αυτοί οι ισχυρισμοί. Όταν βλέπω ότι μέσα σε δυο ώρες ξεκίνησε έρευνα για την εργασία της γυναίκας μου, θα πρέπει πιστεύω σε λίγες μέρες να ξεκινήσει έρευνα για ένα βιβλίο που κατηγορεί σοβαρά τον Γάλλο πρόεδρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιγιόν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελιζέ που διέψευσε τον Φρανσουά Φιγιόν, όπως έπραξε και ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου. Ωστόσο αποσπάσματα από το βιβλίο αφήνουν αμφιβολίες.Ιδιαίτερα προσεχτικοί οι συγγραφείς προειδοποιούν: «Δεν είναι δυνατόν να παρέχουμε αποδεικτικά στοιχεία, όπως δεν είναι δυνατόν να αποδείξουμε το αντίθετο. Ωστόσο η συλλογή «θολών» στοιχείων και απίστευτων μαρτυριών αφήνουν ερωτηματικά. Πολλοί παρατηρητές που έχουν πληροφορίες στην αστυνομία περιγράφουν την ύπαρξη μιας παράνομης δομής, με πολύπλοκα παρακλάδια και με πεδίο δράσης που δεν αφορά μόνο τη Γαλλία».Πρώτος στόχος του Φρανσουά Ολάντ ήταν η εξουδετέρωση του Νικολά Σαρκοζί γράφουν. Έτσι από το 2012, ο Νικολά Σαρκοζί και το περιβάλλον του έγιναν πρωταγωνιστές σε δεκαπέντε σκάνδαλα.«Από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Ολάντ, είναι σαν να ξέσπασε κακή δικαστική καταιγίδα πάνω στον Σαρκοζί», υπογραμμίζουν ειρωνικά οι τρεις δημοσιογράφοι.«Για να επηρεάσει κάποιος τις δικαστικές αποφάσεις υπάρχει ένας πολύπλοκος και αποτελεσματικός τρόπος. Ο Ολάντ κατόρθωσε να επωφεληθεί από αυτό. Αρχικά υπάρχει το Tracfin, η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών, με υπουργό τον Μισέλ Σαπέν, πιστό φίλο του Ολάντ εδώ και σαράντα χρόνια. Οι περισσότερες από τις δικαστικές καταδίκες εναντίον του Σαρκοζί και του περιβάλλοντός του ξεκίνησαν από αυτή την υπηρεσία πληροφοριών. Στεγάζεται σε ένα υπερ-ασφαλές κτίριο του 9ου διαμερίσματος του Παρισιού, το οποίο κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Στην εν λόγω υπηρεσία, 120 υπάλληλοι χώνουν τη μύτη τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς οποιουδήποτε», αποκαλύπτει το βιβλίο.Ο Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν ο μόνος που ήταν υπό την παρακολούθηση του Φρανσουά Ολάντ. Ακόμη και ο Μανουέλ Βαλς, ο πρωθυπουργός του, μπήκε στο στόχαστρο του. Για παράδειγμα, ο Sébastien Gros, ο πιο πιστός συνεργάτης του Μανουέλ Βαλς, φωτογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, από την αστυνομία «Παιγνίων και Ιπποδρομιών» την ώρα που «συζητούσε μυστικά με το αφεντικό ενός επικεφαλής παιγνίων, ο οποίος παρακολουθείτο από την φορολογική αστυνομία», γράφει το βιβλίο.Επίσης, ξαφνικά, ξέσπασαν στη Γαλλία φήμες ότι ο Μανουέλ Βαλς έχει κρυφή ερωτική σχέση με την υπουργό Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem. Τέλος, εντελώς «συμπτωματικά», δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο, τον Οκτώβριο του 2016, το οποίο αποσταθεροποίησε έναν στενό φίλο του Βαλς, τον Jean-Marie Le Guen, την ώρα που ο Βαλς σκεφτόταν να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος.«Ο Μανουέλ Βαλς βλέπει παντού την κακόβουλη σκιά του Ολάντ. Το περιβάλλον του είναι εντελώς πεπεισμένο: μέσα από τον πύργο του Ολάντ μαγειρεύει χτυπήματα εναντίον του», σημειώνουν οι συγγραφείς του βιβλίου.

Πηγή φωτό: Aliocha Karamazov / Twitter

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ