Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να πιέσει την Τουρκία

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέπληξε τους ομολόγους του στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ χθες το απόγευμα, καλώντας το μπλοκ να μετριάσει την αντίθεσή του προς την Τουρκία που επαναφέρει τη θανατική ποινή.

Διπλωμάτες, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι ο κ. Τζόνσον είχε προειδοποιήσει να μην αποκλείσουν την Τουρκία από το θέμα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την επιστροφή της θανατικής ποινής φέτος το καλοκαίρι, αφού εκκαθάρισε πάνω από 100.000 πιθανούς πολιτικούς αντιπάλους από την δημόσια διοίκηση της χώρας και συνέλαβε μέλη των πολιτικών κόμματων της αντιπολίτευσης.

Η Τουρκία θα μπορούσε να θέσει τις συνομιλίες με την ΕΕ σε δημοψήφισμα το επόμενο έτος, λέει ο Ερντογάν. Με την Τουρκία να είναι ακόμα υποψήφια για την είσοδο της στην ΕΕ, η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο μπλοκ, με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να έχουν ζητήσει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Πηγή: The Independent

Διαβάστε επίσης:

Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου – ΦΩΤΟ

DW: Έφοδος σε δέκα κρατίδια της Γερμανίας εναντίον ισλαμιστών

Έλλειψη οργάνωσης στη μετά-Brexit εποχή

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ