40 δισ. ευρώ για τα χρέη προς τους ιδιώτες

40 δισ. ευρώ για τα χρέη προς τους ιδιώτες

 

Διάταγμα, το οποίο προβλέπει την καταβολή περίπου 40 δισ. ευρώ μέσα στους 12 επόμενους μήνες για να πληρωθούν κρατικά χρέη προς ιδιωτικές εταιρείες, ενέκρινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ιταλίας.

Το διάταγμα, που έχει στόχο να προσφέρει ρευστότητα στις εταιρείες και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης, ήταν προγραμματισμένο να εγκριθεί την περασμένη Τετάρτη, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας αμφιβολιών σχετικά με τη χρηματοδότηση του μέτρου.

«Η Ιταλία ενέκρινε σήμερα ένα επείγον διάταγμα για να πληρώσει τα χρέη του δημόσιου τομέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στα τέλη του 2011, τα χρέη προς ιδιωτικές επιχειρήσεις που είχαν συσσωρεύσει οι διάφορες διοικήσεις της χώρας είχαν υπολογιστεί σε περίπου 90 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση του κράτους να πληρώσει τους προμηθευτές του, «η Ιταλία βρίσκεται στην ίδια και ελαφρώς χειρότερη κατάσταση με την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα και σε σαφώς χειρότερη κατάσταση από τη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Φινλανδία», δήλωσε ο Μόντι.

«Αυτό σημαίνει ένα κόστος για τον κόσμο των επιχειρήσεων και για ολόκληρη τη χώρα. Είναι αληθινά μια απαράδεκτη κατάσταση», πρόσθεσε.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ