Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης κάλεσε τους θεσμούς να μεταφέρουν τις εξουσίες τους στην νέα κυβέρνηση

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης κάλεσε χθες τους θεσμούς της χώρας να ξεκινήσουν την μεταφορά εξουσιών προς την νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να συνεργάζεται με αντίπαλες παρατάξεις.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Συμβούλιο τόνισε πως θα επιδιώξει να αναλάβει την εξουσία, παρά την διαρκή εναντίωση σκληροπυρηνικών κύκλων και στα δύο αντιμαχόμενα κοινοβούλια της χώρας.

Η Λιβύη έχει περιπέσει σε χαοτική κατάσταση, τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να μάχονται για την εξουσία από το 2014, αυτή που έχει καταλάβει την Τρίπολη και τη διεθνώς αναγνωρισμένη, η οποία έχει μεταφερθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δυτικές δυνάμεις ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει τη σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όμως άλλοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία επιβλήθηκε πολύ γρήγορα και σε αυτήν δεν εκπροσωπούνται εξ ίσου όλες οι ομάδες και φατρίες της χώρας.

Στις αρχές Ιανουαρίου το Προεδρικό Συμβούλιο, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, ανακοίνωσε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με την κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων.

Μόνο επτά από τα εννέα μέλη του Συμβουλίου υπέγραψαν το έγγραφο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, που αποτελείται συνολικά από 32 υπουργούς.

Εντούτοις, το Συμβούλιο με την χθεσινή του ανακοίνωση, ανέφερε πως ένα έγγραφο που υπέγραψε η πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με το οποίο υποστηρίζει την νέα κυβέρνηση και φέρει την έγκριση και από άλλα πολιτικά στελέχη, δίνει “το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διεργασίες”.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η νέα κυβέρνηση μπορεί να μεταφερθεί στην Τρίπολη, όπου η κατάσταση ασφαλείας είναι ακόμη ασταθής και κάποιες ένοπλες φατρίες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να αποτρέψουν την λειτουργία της.

Η ανακοίνωση κάλεσε “όλους τους δημόσιους θεσμούς στην επικράτεια της Λιβύης και τους επικεφαλής των οικονομικών θεσμών να επικοινωνήσουν άμεσα με την νέα κυβέρνηση για να παραδώσουν τις εξουσίες με ειρηνικό και ομαλό τρόπο”.

“Το Προεδρικό Συμβούλιο επίσης καλεί την διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς…να σταματήσουν να συνεργάζονται με οποιαδήποτε εκτελεστική εξουσία που δεν συντάσσεται με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας”, υπογραμμίζεται παράλληλα.

Διαβάστε επίσης:

Ιταλική κυβέρνηση: Χρειάζεται αίσθημα ευθύνης όσον αφορά την Λιβύη

Ιταλοί όμηροι σκοτώθηκαν στη Λιβύη

Λιβύη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βεγγάζη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ