Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αβάνας-ΕΕ για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κούβας θα συναντηθούν εκ νέου την 3η και την 4η Μαρτίου στην Αβάνα, στον έβδομο γύρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κούβα.

Οι Βρυξέλλες και η Αβάνα διαπραγματεύονται από τον Απρίλιο του 2014 μια διμερή «σύμβαση πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας», η οποία αποτελείται από τρία κεφάλαια: πολιτικός διάλογος, συνεργασία, οικονομία και εμπόριο.

Αν και στο τελευταίο σκέλος έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, στο κεφάλαιο του πολιτικού διαλόγου, που αφορά το λεπτό ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχει ακόμη υπάρξει συναίνεση.

Στην προσεχή συνάντηση θα συζητηθούν «εκκρεμή άρθρα των κεφαλαίων» καθώς και «θεσμικές και γενικές διατάξεις της συμφωνίας» εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, διευκρίνισε η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία σε μια σύντομη ανακοίνωσή της.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, τα δύο μέρη απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με Κουβανούς διπλωμάτες να επισημαίνουν κυρίως την έλλειψη «κοινών κριτηρίων» στο ζήτημα αυτό.

Στο πλαίσιο του διαλόγου η Κούβα ζητάει η ΕΕ να εγκαταλείψει την «κοινή θέση» που από το 1996 συνδέει τη διμερή συνεργασία με την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες ζητούν ο πολιτικός διάλογος να διεξάγεται με πιο ευέλικτο τρόπο, ενώ αξιώνουν η Αβάνα να υπογράψει ή να επικυρώσει διάφορες διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μετά την επανάληψη του διαλόγου και της συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αβάνα το 2008, η Κούβα προχώρησε σε επαναπροσέγγιση με πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της νήσου, μετά τη Βενεζουέλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Είναι επίσημο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά από 88 χρόνια πάει ξανά στην Κούβα

Ιστορική συμφωνία Αμερικής – Κούβας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ