Αμφιβολίες για την βόμβα υδρογόνου του Κιμ Γιονγκ Ουν

Επιφυλάξεις για τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε έκρηξη βόμβας υδρογόνου εξέφρασε ο Λευκός Οίκος και ειδικοί αναλυτές.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η αρχική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου.

«Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή. Όμως τόνισε ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Και οι ειδικοί αναλυτές εξέφρασαν αμφιβολίες για τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας. «Η έκρηξη που θα πρέπει να ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από αυτό που ισχυρίζονται», είπε ο αναλυτής του Rand Corporation, Μπρους Μπένετ.

Ο πολιτικός της Νότιας Κορέας, Λι Σεόλ-γου ανέφερε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενημέρωσαν ότι η έκρηξη «είναι πιθανότατα μικρότερη» από την πυροδότηση μίας βόμβας υδρογόνου. Σύμφωνα με το Reuters, αναλυτές και οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας εξέφραζαν αμφιβολίες για το εάν πυροδοτήθηκε βόμβα υδρογόνου, καθώς η ισχύς της έκρηξης ήταν σχεδόν η ίδια με εκείνη της πυρηνικής δοκιμής του 2013.

«Με βάση την κλίμακα είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για πραγματική βόμβα υδρογόνου. Μπορεί να δοκίμασαν κάποιου είδους συσκευή ανάμεσα στην ατομική βόμβα και την βόμβα υδρογόνου. Εάν δεν δώσουν, όμως, ξεκάθαρα στοιχεία είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε τους ισχυρισμούς τους», είπε ο επικεφαλής ερευνητής του κορεατικού Φόρουμ Ασφάλειας και Άμυνας, Γιαν Ουκ.

Με κυρώσεις απειλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Την καταδίκη του και την απειλή ότι θα προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, τόνιζαν ότι αποφάσισαν «να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά» τα οποία θα περιληφθούν «σε ένα νέο ψήφισμα» του Συμβουλίου.

Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό ποια είναι τα μέτρα που εξετάζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ούτε και τον ακριβή χρόνο που θα υιοθετηθεί το νέο ψήφισμα. Ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ είπε ότι είναι παρατραβηγμένο να πει κανείς ότι η Μόσχα στηρίζει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τον Κιμ Γιονγκ Ουν για τη βόμβα υδρογόνου

Η βόμβα υδρογόνου προκάλεσε απώλειες στα… χρηματιστήρια

Το ΝΑΤΟ καλεί τη Β. Κορέα να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ