Τα παγωμένα μυστικά στο φεγγάρι του Κρόνου

Εντυπωσιακές φωτογραφίες που ενισχύουν τις υποψίες των επιστημόνων ότι ο Εγκέλαδος, ένα από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου, μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Οι φωτογραφίες από το βόρειο πόλο του Εγκέλαδου, που τράβηξε το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον έκτο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η επιφάνειά του είναι παγωμένη, όμως η ανάλυση των δεδομένων είναι αυτή που θα δείξει εάν όντως υπάρχει έστω και περιορισμένη γεωθερμική δραστηριότητα.

Εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί, τότε ο Εγκέλαδος θα τραβήξει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι ήδη εικάζουν ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του ίσως υπάρχει ένας τεράστιος σε έκταση ωκεανός.

Πρόσφατη έρευνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα και έτσι τώρα οι άνθρωποι της NASA χρησιμοποίησαν το Cassini για να λάβουν παραπάνω στοιχεία για την ύπαρξη γεωθερμικής δραστηριότητας. Η ύπαρξη του ωκεανού σε συνδυασμό με τη γεωθερμική δραστηριότητα θεωρείται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ζωής και στον δικό μας πλανήτη, τη Γη.

Με λεπτομέρειες

Το Cassini έλαβε τις πρώτες φωτογραφίες του από την επιφάνεια του Εγκέλαδου από απόσταση μικρότερη των 2.000 χιλιομέτρων, όμως οι επιστήμονες αναμένουν ακόμη πιο λεπτομερείς φωτογραφίες και μετρήσεις, καθώς το διαστημόπλοιο θα εξερευνήσει τον παγωμένο αυτόν κόσμο για τις επόμενες δύο εβδομάδες τουλάχιστον.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής, το Cassini αναμένεται στις 28 Οκτωβρίου να βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση από την επιφάνεια του δορυφόρου του Κρόνου που έχει φτάσει οποιοδήποτε ανθρώπινης κατασκευής όχημα, δηλαδή περίπου 50 χιλιόμετρα από το νότιο πόλο του. Εκεί οι άνθρωποι της NASA ευελπιστούν ότι το Cassini δεν θα τραβήξει απλώς φωτογραφίες, αλλά θα λάβει και δείγμα από το νερό του για περαιτέρω εξέταση.

Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, καθώς από την επιφάνεια του Εγκέλαδου ανά διαστήματα εκτοξεύονται πίδακες νερού ύψους πολλών χιλιομέτρων, κάτι που δίνει κίνητρο στους επιστήμονες για να διερευνήσουν εάν αυτοί οι πίδακες είναι αποτέλεσμα γεωθερμικής δραστηριότητας και το κατά πόσο τελικά ο πλανήτης μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, είναι δηλαδή κατοικήσιμος.

Κρατήρες και ρωγμές

Η λεπτομέρεια των φωτογραφιών του Cassini είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς στις φωτογραφίες φαίνονται ξεκάθαρα κρατήρες και ρωγμές που, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, φέρνουν στο μυαλό τα αντίστοιχα γεωμορφολογικά στοιχεία του δικού μας φεγγαριού, της Σελήνης.

Η επιφάνεια του Εγκέλαδου ήταν γνωστό ότι είχε αυτές τις ρωγμές, όμως μέχρι πρότινος ήταν άγνωστο το εύρος του δικτύου που σχηματίζουν.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πολ Χέλφενσταϊν, μέλος της ομάδας του Casssini του Πανεπιστημίου Κορνέλ: «Στις βόρειες περιοχές εκτείνεται ένα δίκτυο από ντελικάτες ρωγμές που κόβουν στη μέση τους κρατήρες. Αυτές οι ρωγμές είναι πανταχού παρούσες στον Εγκέλαδο, όμως τώρα βλέπουμε ότι εκτείνονται μέχρι και στις βόρειες περιοχές».

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Το φιλόδοξο σχέδιο της Nasa- Οι πρώτες κατοικίες στον Άρη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ