Ρουμανία: Φοιτητικές οργανώσεις αντίθετες στη φιλοξενία προσφύγων σε εστίες

Η Εθνική Συμμαχία Φοιτητικών Οργανώσεων στη Ρουμανία (ANOSR) προειδοποίησε σήμερα για την έλλειψη κλινών στις πανεπιστημιουπόλεις και δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε φοιτητικούς κοιτώνες είναι “βιαστική και ατυχής”.

“Παρά το γεγονός ότι έχουμε κατανοήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και εκτιμούμε την ανησυχία των αρχών να τους υποστηρίξουν, πιστεύουμε ότι καλύτερες λύσεις, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν καμία κοινωνική κατηγορία στη Ρουμανία, μπορούν να εξευρεθούν. Με αφορμή την άφιξη στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, ο υπουργός Παιδείας και Επιστημονικής Έρευνας, καθηγητής Σορίν Μιχάι Κιμπεάνου ζήτησε από τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα να εξασφαλίσουν σε φοιτητικές εστίες χώρους για τη διαμονή προσφύγων” αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Συμμαχίας Φοιτητικών Οργανώσεων της Ρουμανίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Κάθε χρόνο, στα πανεπιστήμια της Ρουμανίας καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις θέσεων για στέγαση και αρκετές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στερούνται αυτού του δικαιώματος. Σύμφωνα με μια ανάλυση της ANOSR, επί του παρόντος, περίπου το 1/4 του συνολικού αριθμού των φοιτητών που υποβάλλουν αίτηση για διαμονή δεν απολαμβάνουν αυτό το δικαίωμα. Αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες διακοπής των σπουδών” υπογραμμίζει η ANOSR.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι προτείνουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων και των πολλών οικοτροφείων που δεν λειτουργούν και των πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων που είναι τώρα άδειες.

Διαβάστε επίσης.

Το ποδόσφαιρο αγκαλιάζει τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Η πρόταση Γιούνκερ για την κατανομή των προσφύγων ανά χώρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ