• ΟΗΕ: Έκκληση για την εισδοχή 200.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ

  9:14 πμ, Παρασκευή 04 Σεπ 2015 9:14 πμ, Παρασκευή 04 Σεπ 2015

  Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εισδοχή τουλάχιστον 200.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί ότι όλα τα μέλη της Ενωσης θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

  "Τα πρόσωπα που δικαιούνται προστασίας ... θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα μαζικής μετεγκατάστασης, με την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μία προκατασκτική εκτίμηση υποδεικνύει την εν δυνάμει ανάγκη για αύξηση της δυνατότητας μετεγκατάστασης στις 200.000 θέσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες.

  "Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη εισροή προσφύγων εδώ και δεκαετίες...η κατάσταση απαιτεί κοινή συλλογική προσπάθεια, η οποία γίνεται αδύνατη με την σημερινή αποσπασματική προσέγγιση" που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους και περισσότεροι από 2.600 έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το ταξίδι, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

  "Μετά την άφιξή τους στις ακτές και τα σύνορα της Ευρώπης, συνεχίζουν το ταξίδι τους εν μέσω χάους", καταγγέλλει ο Αντόνιο Γκουτέρες επικρίνοντας την αναξιοπρεπή μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται.

  Ο Υπατος Αρμοστής εξηγεί ότι "πρόκειται κατ' αρχάς για μία προσφυγική κρίση, και όχι μόνο για ένα μεταναστευτικό φαινόμενο", διότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν. Θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η εφαρμογή μίας "κοινής στρατηγικής που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη".

  "Αυτό σημαίνει, συγκεκριμένα, λήψη επειγόντων και τολμηρών μέτρων για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και στη συνέχεια εξεύρεσης τρόπου για την πραγματική κατανομή της ευθύνης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα".

  "Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να είναι έτοιμη, με την συναίνεση και την υποστήριξη των ενδιαφερομένων κυβερνήσεων - κυρίως της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, αλλά επίσης της Ιταλίας- να εφαρμόσει μέσα για "την επείγουσα υποδοχή και την καταγραφή των ατόμων", λέει προσθέτοντας ότι οι μετανάστες που δεν έχουν λόγο να παραμείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα καταγωγής τους.

  Σε συγκυρία κλιμακούμενης έντασης μεταξύ ευρωπαίων εταίρων, η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν χθες να προωθήσουν κοινή πρωτοβουλία για την οργάνωση της υποδοχής και της δίκαιης κατανομής των προσφύγων στην Ευρώπη, κυρίως των οικογενειών που προέρχονται από τη Συρία.

  Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απέφυγε τον όρο "υποχρεωτικές ποσοστώσεις" που χρησιμοποίησε η κακγελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο έκανε λόγο για έναν "μόνιμο και υποχρεωτικό μηχανισμό".

  Δείτε επίσης:

  Interpol- 30.000 εμπλέκονται στο παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα