Συναγερμός στην Ευρώπη για χτυπήματα τζιχαντιστών

Το επίπεδο του συναγερμού κλιμακώνεται επικίνδυνα στην Ευρώπη υπό τον φόβο νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων, με τις Αρχές να εστιάζουν την ανησυχία τους στους εκατοντάδες εξτρεμιστές που εκτιμάται ότι έχουν ήδη επιστρέψει από τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, ενώ πλέον στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις παίρνει μέρος, πέρα από την αστυνομία, και ο στρατός.

Επικαλούμενος πηγές μέσα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ισπανίας, ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός «Cadena Ser» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων περίπου 800 τζιχαντιστές «έτοιμοι να χτυπήσουν».

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για άτομα που επέστρεψαν από τη Συρία ή το Ιράκ με την αποστολή να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά πλήγματα υπό τις διαταγές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ή παρακλαδιών της Αλ Κάιντα με τα οποία διατηρούν δεσμούς. «Δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι αλλά είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα», σημειώνουν οι άνδρες της ισπανικής αντιτρομοκρατικής στον ραδιοσταθμό «Cadena Ser».

Ο 26χρονος Μαροκινός Αγιούμπ Ελ Καζανί, ο άνδρας που επιχείρησε την περασμένη Παρασκευή να ανοίξει πυρ μέσα σε αμαξοστοιχία με προορισμό το Παρίσι προτού τελικώς αφοπλιστεί από τους επιβάτες, ταιριάζει απολύτως στο προφίλ του υπόπτου. Μόνιμος κάτοικος Ισπανίας που έπειτα μετακόμισε στη Γαλλία, ο Καζανί φέρεται να έζησε για ένα διάστημα πέρυσι στη Συρία, ενώ ήταν γνωστός στις Αρχές για τις σχέσεις του με ακραίους ισλαμιστές.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα όπλα που είχε στην κατοχή του (Καλάσνικοφ και πιστόλι) τα βρήκε… σε ένα πάρκο στις Βρυξέλλες, και ότι στόχος του ήταν απλώς να ληστέψει τους επιβάτες. Η αστυνομία πάντως του Βελγίου πραγματοποίησε χθες δύο επιδρομές σε σπίτια σε φτωχή συνοικία των Βρυξελλών, αναζητώντας πιθανούς συνεργούς που ίσως να βοήθησαν τον Καζανί στην αποστολή του.

Ενδεικτικές του… συναγερμού, είναι και οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας σε Γάλλους πρεσβευτές στο Παρίσι. «Πρέπει να προετοιμαστούμε και για άλλες επιθέσεις, πρέπει να προστατευτούμε… Εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι και η επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε ένα φοβερό μακελειό», δήλωσε ο Ολάντ δικαιολογώντας έτσι την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις (συνολικά περίπου 10.000 στρατιώτες) με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sentinelle» που ξεκίνησε μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου). «Απέναντι στην τρομοκρατία, η προσφυγή στη στρατιωτική βία είναι απαραίτητη», διακήρυξε χαρακτηριστικά χθες ο Ολάντ αναφερόμενος στις εξελίξεις όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των γαλλικών συνόρων (σε Συρία, Νιγηρία κ.α.).

Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία είχαμε ωστόσο χθες και στην Ισπανία, όπου το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής βρίσκεται πλέον στο τέσσερα (σε κλίμακα με ανώτατο όριο το πέντε). Πραγματοποιώντας κοινές επιχειρήσεις, οι Αρχές της Ισπανίας και του Μαρόκου προχώρησαν χθες σε 14 συλλήψεις υπόπτων με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν μαχητές για το Ισλαμικό Κράτος. Η μία εκ των συλλήψεων έγινε κοντά στη Μαδρίτη και οι υπόλοιπες σε περιοχές του Μαρόκου.

Πηγή: ‘Εθνος

 

Δείτε επίσης:

Γαλλία – Προφυλακίστηκε ο μακελάρης της υπερταχείας

Ο Ολάντ παρασημοφόρησε τους “ήρωες” της υπερταχείας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ