Γαλλία – Προφυλακίστηκε ο μακελάρης της υπερταχείας

Ο Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, ο νεαρός Μαροκινός ο οποίος άνοιξε πυρ σε μια υπερταχεία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι, κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη για “προμελετημένη” επίθεση που θα μπορούσε να καταλήξει σε σφαγή.

Κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας, συνωμοσία και κατοχή όπλων, πάντα σε σχέση με μια τρομοκρατική επιχείρηση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστική πηγή. Με βάση το κατηγορητήριο της εισαγγελίας τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν εκτίμησε πως από τις πρώτες έρευνες καταδείχθηκε πως το σχέδιο του 25χρονου επιτιθέμενου έμοιαζε “στοχευμένο και προμελετημένο”.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε “φαντασίες” τις αρνήσεις του υπόπτου, που υποστήριξε ότι βρήκε τυχαία τα όπλα σε ένα πάρκο των Βρυξελλών όπου κοιμόταν μαζί με άλλους αστέγους και ότι ήθελε να ληστέψει τους επιβάτες της υπερταχείας.

Ο Χαζάνι, τον οποίο είχαν υποδείξει για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ισπανία, μια χώρα όπου έζησε για πολλά χρόνια, ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου από επιβάτες ενώ έβγαινε από τις τουαλέτες του Thalys οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ και εννέα γεμιστήρες –περίπου 270 σφαίρες με τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει μακελειό–, ένα πιστόλι Λούγκερ, ένα κοπίδι και ένα μπουκάλι βενζίνη 50 cl.

Η συνέχεια των ερευνών, υπό την εποπτεία ανακριτών, αναμένεται να επιμείνει στον προσδιορισμό “της προέλευσης των όπλων, της “διαδρομής” του επιτιθέμενου, καθώς και των “συνενόχων” του, υπογράμμισε ο Μολέν.

Ο νεαρός άνδρας που κατέβαλε σε μετρητά το αντίτιμο των 149 ευρώ του εισιτηρίου πρώτης θέσης Βρυξέλλες-Παρίσι, δεν πήρε το προηγούμενο τρένο. Όταν επιβιβάστηκε, συμβουλεύθηκε ένα βίντεο με τζιχαντιστικά κηρύγματα στο κινητό του τηλέφωνο, που είχε ενεργοποιηθεί το ίδιο πρωί, μια γνωστή τεχνική για να αποφύγει τον εντοπισμό του.

Η βελγική αστυνομία διενήργησε το βράδυ της Δευτέρας δύο έρευνες στις Βρυξέλλες, στη λαϊκή συνοικία Μολενμπίκ. Σεν-Ζαν, στην προσπάθεια να προσδιορίσει τον “τόπο διαμονής” του Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της αδελφής του στις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκε κυρίως ότι διέμεινε εκεί “πολύ πρόσφατα” κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται λέγοντας ότι κοιμόταν σε ένα δημόσιο πάρκο, σύμφωνα με τον Μολέν.

Αφού έφθασε στην Ισπανία το 2007, σε ηλικία σχεδόν 18 ετών και εγκαταστάθηκε στην Αλγεθίρας (νότια) όπου ζούσε ο πατέρας του, ο ύποπτος επισημάνθηκε για τους ριζοσπαστικούς λόγους του σε τεμένη. Καταδικάστηκε επίσης δύο φορές το 2010 για διακίνηση ναρκωτικών.

Από το 2014 οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν ενημερώσει τις γαλλικές ομόλογές τους για την πρόθεσή του να διασχίσει τα σύνορα. Εξακριβώθηκε ότι έκανε ένα πέρασμα από τη Γαλλία, καθώς η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Lycamobile επιβεβαίωσε ότι ο Μαροκινός είχε εργαστεί σε αυτήν από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2014, προτού απολυθεί επειδή τα έγγραφά του “δεν του επέτρεπαν να εργάζεται στη Γαλλία”. Φέρεται να διέμεινε επτά μήνες στη Γαλλία, στην Ομπερβιλιέρ.

Έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Μαΐου του 2015, Ελ Χαζάνι εντοπίστηκε στο Βερολίνο απ’ όπου πήρε το αεροπλάνο για την Τουρκία. Πήγε στη συνέχεια στη Συρία, όπου υπάρχουν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος; Σε κάθε περίπτωση, επέστρεψε στην Ευρώπη στις 4 Ιουνίου, με μία πτήση από την Αντιόχεια της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, προς την Αλβανία.

Είπε ότι τους έξι τελευταίους μήνες βρέθηκε στο Βέλγιο, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και στην Ανδόρα.

Αν και το φονικό σχέδιο του Ελ Χαζάνι απέτυχε, “θα πρέπει να προετοιμαστούμε για άλλες επιθέσεις και άρα να προστατευθούμε”, προειδοποίησε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Την προηγουμένη, ο αρχηγός του κράτους είχε απονείμει τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής σε επιβάτες που εμπόδισαν τον Ελ Χαζάνι να δράσει. Ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός, ένας στρατιωτικός που βρισκόταν σε διακοπές, ο οποίος τραυματίστηκε από το κοπίδι, ενώ ένας άλλος επιβάτης, που τραυματίστηκε από σφαίρα, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Λιλ.

Οι δύο Αμερικανοί στρατιώτες, που έχουν ήδη τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και με το μετάλλιο της πόλης Αράς, θα λάβουν ένα νέο παράσημο κατά την επιστροφή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Σπένσερ Στόουν θα τιμηθεί με την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε ένα μέλος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας “για μια ηρωική πράξη εκτός μάχης”, ενώ ο φίλος του, Άλεκ Σκαρλάτος, μέλος της Εθνοφρουράς που είχε μόλις επιστρέψει από μια αποστολή εννέα μηνών στο Αφγανιστάν, θα παραλάβει το Μετάλλιο του Στρατιώτη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ολάντ παρασημοφόρησε τους “ήρωες” της υπερταχείας – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ