Frankfurter Rundschau: Ο κυνικός όρος… “βοήθεια”

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau εκτιμά ότι «oι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποτυχημένη ‘πολιτική διάσωσης’. Μία πολιτική που στηρίζεται σε δύο πυλώνες:

Πρώτον, στην ιδεολογία της εξυγίανσης διά της άγαρμπης λιτότητας στα λάθος σημεία. Και δεύτερον, την προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων έναντι της οικοδόμησης μιας πραγματικής ΕΕ. Μία συνήθης μομφή είναι ότι ‘εμείς’ διοχετεύουμε δισ. και ακόμη περισσότερα δισ. σε ένα σχεδόν μη λειτουργικό κράτος. Στην πραγματικότητα κανείς δεν το κάνει αυτό. Αντί αυτού, υπό τον κυνικό όρο ‘βοήθεια’, με τα νέα δάνεια δισεκατομμυρίων εξοφλούνται τα παλιά. Αυτό βοηθά τον μέσο Έλληνα τόσο λίγο όσο και τον Γερμανό ή οποιονδήποτε άλλο, εκτός από εκείνους που αποκομίζουν κέρδος από αυτά τα δάνεια».

Άκρως επικριτικό είναι και το σχόλιο της Mittelbayerische Zeitung, το οποίο θέτει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, επισημαίνοντας ότι «το τελικό κείμενο της συμφωνίας μπορεί να αναγνωστεί ως αποδυνάμωση των δημοκρατικών δομών στην Ελλάδα» και συμπληρώνει ότι η συμφωνία «δείχνει ότι στον κόσμο του ΔΝΤ και της ΕΕ δεν επιτρέπεται να υπάρχει καμία εναλλακτική στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο».

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Οργή Γερμανών πολιτικών κατά Σόιμπλε και Μέρκελ

“Διπλωματικός όλεθρος του Βερολίνου – Τσιγκούνα και μικρόψυχη η Γερμανία”

Financial Times: Η Γερμανία συνθηκολόγησε… όχι ο Τσίπρας

Βροχή από σκίτσα για τη συμφωνία και τους εκβιασμούς της ευρωζώνης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ