Σκληρή αντιπαράθεση για την Ελλάδα στη γερμανική βουλή

Στην ομιλία της ενώπιον της Bundestag, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «πριν μιλήσουμε για τους αριθμούς, θα πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα», οι οποίοι πέρασαν και θα συνεχίσουν να περνούν δύσκολες στιγμές. Η καγκελάριος έκανε λόγο για έναν «περήφανο λαό», που έχει κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια. «Η πόρτα για διαπραγματεύσεις ήταν πάντα ανοιχτή και θα παραμείνει ανοιχτή, το χρωστάμε στους ανθρώπους αλλά και στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια η Άνγκελα Μέρκελ απαρίθμησε τα σημερινά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις, ότι δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, ότι δεν κατέβαλε τη δόση προς το ΔΝΤ και πως το δεύτερο πρόγραμμα εξέπνευσε τα μεσάνυχτα της Τρίτης με συνέπεια, όπως είπε, να μην υπάρχει πλέον διαπραγματευτική βάση.

Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το δημοψήφισμα

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα σχολίασε ότι πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας. Είναι επίσης δικαίωμα της κυβέρνησης, όπως τόνισε, να προβαίνει σε συγκεκριμένες υποδείξεις και συστάσεις προς το εκλογικό σώμα. Την ίδια ώρα όμως, διευκρίνισε, είναι και δικαίωμα των υπολοίπων 18 χωρών μελών της ευρωζώνης να αναπτύξουν από την πλευρά τους τις δέουσες θέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν μπορούν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ευρώπη έχει το χρόνο για να περιμένει, καθώς 5 χρόνια μετά την απαρχή της κρίσης στην Ελλάδα η Ευρώπη έχει γίνει πιο ισχυρή.

Αναφερόμενη τέλος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα 500 εκατομμύρια ή 1 και 2 δισεκ. ευρώ που χώριζαν τις δυο πλευρές, δεν επρόκειτο για ανυπέρβλητα εμπόδια. Πού έγκειται λοιπόν το πρόβλημα; Η καγκελάριος επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι μια ένωση ευθύνης και συμβιβασμών, κοινών αρχών και κανόνων, που πρέπει να τηρούνται. Σε αυτά ακριβώς τα συμφραζόμενα, όπως είπε, θα αποφασιστεί ενδεχόμενη νέα διαπραγμάτευση για νέα βοήθεια για την Ελλάδα, στη βάση της ευθύνης και της ανάληψης ευθυνών, με τη συμμετοχή και των τριών θεσμών, όπως τόνισε, δηλαδή και του ΔΝΤ, και σε κάθε περίπτωση, μετά το δημοψήφισμα και όχι πριν.

Προειδοποιήσεις και οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης στη Μέρκελ

Να διαπραγματευθεί «έως το τελευταίο δευτερόλεπτο» κάλεσε από την πλευρά του τη Γερμανίδα καγκελάριο ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε, παρά το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, να αναζητήσει άμεσα μία συμφωνία στη διαμάχη για το ελληνικό χρέος. Ο αριστερός πολιτικός τόνισε απευθυνόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι «κουβαλάτε αυτές τις μέρες μία τεράστια ιστορική ευθύνη», λέγοντας και πάλι προς το μέρος της καγκελαρίου ότι «έχετε την ευκαιρία να γραφτείτε στην Ιστορία είτε ως σωτήρας είτε ως καταστροφέας της ευρωπαϊκής ιδέας».

Ο Γκρέγκορ Γκίζι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δραματικές συνέπειες που θα είχε κατά τη γνώμη ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προειδοποιώντας για αλυσιδωτή αντίδραση σε ενδεχόμενο Grexit και τονίζοντας οι επιπτώσεις του δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Δριμεία κριτική για τη στάση και τους χειρισμούς τόσο της γερμανικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ, εκτιμώντας ότι «η ΕΕ βρίσκεται σε κίνδυνο». Ο πράσινος πολιτικός κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να καταθέσει μία δίκαιη προσφορά στην ελληνική πλευρά με στόχο την υπέρβαση της κρίσης χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση των Πρασίνων υπέρ μία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Όπως επισήμανε, μόνο έτσι «έχει η χώρα (σ.σ. Ελλάδα) τη δυνατότητα να ξανασταθεί οικονομικά στα πόδια της και η Γερμανία να ξαναδεί τουλάχιστον ένα μέρος των δανείων που χορήγη��ε».

Εκβιασμό από την ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει ο Γκάμπριελ

Σκληρή επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέρριψε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι επιδιώκει την εξυπηρέτηση των εθνικών της συμφερόντων, επιδεικνύοντας αδιαφορία και ασκώντας μια πολιτική «εις βάρος των υπολοίπων». Ο Γερμανός αντικαγκελάριος συμπλήρωσε ότι «η αλληλεγγύη είναι ένας παλαιός όρος του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη», σχολιάζοντας ότι αυτός σημαίνει «υπεύθυνες ενέργειες για εμάς του ίδιους και για τους άλλους».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να πέσει η Ευρώπη θύμα εκβιασμού από την ελληνική κυβέρνηση, καθότι κάτι τέτοιο θα έστελνε, όπως είπε, μήνυμα «στους πολεμίους της Ευρώπης από τον χώρο της ακροδεξιάς».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκτίμησε ότι παρούσα κρίση στην Ευρώπη μπορεί να επιλυθεί, επισημαίνοντας ότι «ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της» και προσθέτοντας ότι το ευρώ θα παραμείνει ένα σταθερό νόμιμα εφόσον τηρούνται οι κανόνες της νομισματικής ένωσης.

Σόιμπλε: «Οι νέες προτάσεις δεν βοηθούν»

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να ασκήσει σκληρότατη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για «παλινωδίες χωρίς νόημα και λογική», προειδοποιώντας την Αθήνα να μην καταστρέψει «την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» και καλώντας την να καταστήσει σαφές τι επιθυμεί.

Σε ό,τι αφορά την τελευταία πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη συμβιβασμού με τους δανειστές, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι «οι νέες προτάσεις δεν βοηθούν». Ως προς το επικείμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα, αφού στερείται περιεχομένου».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι «η κατάσταση (σ.σ. στην Ελλάδα) επιδεινώνεται κάθε μέρα και ώρα», καθιστώντας ευθέως υπεύθυνη την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αφού σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «από τότε που βρίσκεται στην εξουσία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας δεν θα παραιτηθεί – ΒΙΝΤΕΟ

Στάση… λογαριασμών Αθήνας – θεσμών μέχρι το δημοψήφισμα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ