ΕΕ: Τέλος συζητήσεων, η συνέχεια μετά την κάλπη

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα «σφύριξε» μετά από την τηλεδιάσκεψη του Εurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι 18 εταίροι της χώρας στο ευρώ δεν βρίσκουν έδαφος για συζήτηση πριν από το δημοψήφισμα και οι λόγοι είναι τρεις:

Η κυβέρνηση ακόμα απορρίπτει μέτρα και στόχους της προσαρμογής χωρίς τεκμηριωμένα ισοδύναμα.

Προκήρυξε δημοψήφισμα που αποτελεί για αυτήν προϋπόθεση της φύσης των συζητήσεων.

Και ακόμα και σήμερα ζητά από τον κόσμο να ψηφίσει “Όχι”.

“Η Ελλάδα ζητά νέο δάνειο και συμπεριφέρεται απαξιωτικά προς τους εταίρους της”, λέει κοινοτικός αξιωματούχος. “Ακούσαμε με έκπληξη και οργή την ομιλία του πρωθυπουργού, που μας απηύθυνε άδικους χαρακτηρισμούς, πολύ άδικους χαρακτηρισμούς, μετά από τόσες ώρες συνεργασίας”, λέει διπλωμάτης της ΕΕ.

“Αυτό που είπε για τις τράπεζες δεν είναι αλήθεια, η Αθήνα γνώριζε τους κανόνες και ξόδεψε τον χρόνο σε 5 μήνες διαπραγματεύσεων που έγιναν ουσιαστικές μόνο τον τελευταίο”, εξηγεί πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση.

“Χάσαμε τόσο χρόνο στο περιτύλιγμα, πως θα μας λένε, που θα μιλάμε, δεν βλέπαμε υπουργούς και φυσικά δεν γνωρίζαμε ποιος τους μεταφέρει και τι”, λέει στο real.gr κοινοτική πηγή.

“H Αθήνα θέλει ένα πλήρες μνημόνιο, αλλά η στάση της δεν εμπνέει εμπιστοσύνη”, σχολιάζει ο Αλεξάντερ Στούμπ, υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας.

“Δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί κανένα άλλο Εurogroup πριν από το δημοψήφισμα, ούτε να γίνει καμία άλλη συζήτηση σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο”, ανακοινώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το συνέδριο του ΕΛΚ αποκαλύπτει “δεν τα σπάσαμε για 60 εκατομμύρια, αλλά οι Έλληνες αποχώρησαν γιατί είχαν ιδεολογικές διαφορές μαζί μας”. Συνεχίζει λέγοντας πως “μου πήρε δύο ώρες να πείσω τον Α. Τσίπρα να φορολογήσει τους εφοπλιστές και αυτό δεν το είχε πετύχει κανείς άλλος”.

“Είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει για τους Έλληνες πολίτες που θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη και στο ευρώ ενεργά”, σημειώνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προς το παρόν η ελληνική στάση δεν θα έχει άλλες επιπτώσεις. Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τον ELΑ, και ο Μοσκοβισί εισηγείται στον ΕFSF να μην καταστήσει απαιτητά τα δάνεια τώρα, συνεπεία της χρεοκοπίας προς το ΔΝΤ.

Το μέλλον όμως της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το τι θα συμβεί και τι επιλογές θα κάνει η ελληνική κοινωνία τις επόμενες τρεις μέρες. “Ένα πολιτικό κόμμα”, λένε κοινοτικές πηγές “δεν μπορεί να θέλει να αλλάξει την Ευρώπη”. Για την Ευρώπη ψηφίζουν 320 εκατομμύρια άλλοι πολίτες, καμία ιδεολογία δεν είναι υπέρτερη των άλλων.  Η συνέχεια στην κάλπη.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας μας πηγαίνει στο μνημόνιο ΙΙΙ με εξαιρετικά κακούς όρους

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ