Paris Match: Ήταν η Αφροδίτη της Μήλου πόρνη; – ΦΩΤΟ

Το περιοδικό Paris Match διερωτάται σε άρθρο του με τίτλο «Η μυστική ζωή της Αφροδίτης της Μήλου» εάν «Η Αφροδίτη της Μήλου είχε ασχοληθεί με το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο;», με βάση το συμπέρασμα ενός σχεδιαστή από το Σαν Ντιέγκο.

Ο σχεδιαστής, μάλιστα, αποκατέστησε το χέρι που έλειπε στο άγαλμα της θεάς, βασισμένος στις εργασίες της Elizabeth Wayland Barber, η οποία είναι ειδικός στην αρχαιολογία της κλωστοϋφαντουργίας, και σύμφωνα με την οποία η Αφροδίτη της Μήλου δεν διέθετε έναν καθρέφτη, αλλά μια ρόκα ύφανσης την οποία χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή.

Στα αρχαία αγγεία βρίσκουμε πολλές νεαρές γυναίκες οι οποίες κρατούν επίσης ρόκα στο χέρι και γνέθουν. Πρόκειται για αναπαραστάσεις από αρχαίες πόρνες, οι οποίες συνήθιζαν να γνέθουν περιμένοντας τον πελάτη.

Πάνω σε αυτή την υπόθεση βασίστηκε ο σχεδιαστής Cosmo Wenman και δημιούργησε μια εικόνα 3D του αρχαίου αγάλματος στην ίδια στάση που έχουν οι αρχαίες πόρνες στα αγγεία.

Milo2

«Συνδύασα πολλές εικόνες όπως εμφανίζονται στα αγγεία, παρατηρώντας τα στο British Museum», δηλώνει ο σχεδιαστής στην Daily Mail. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μια εκτύπωση 3D του αγάλματος και συνειδητοποίησε ότι η ρόκα δεν ήταν πιθανότατα από μάρμαρο, όπως το υπόλοιπο σώμα. Θα ήταν πολύ βαριά για ένα τόσο ντελικάτο σώμα και τα μπράτσα θα είχαν σπάσει πριν περάσουν μερικά χρόνια από την κατασκευή του αγάλματος.

Η ρόκα ήταν πιθανότατα από βαμμένο ξύλο και έτσι εξηγείται ότι παρόμοια αγάλματα έχασαν τα εργαλεία που κρατούσαν στα χέρια.

Από την πλευρά του, ο αρχαιολόγος Elmer Suhr υποθέτει ότι αυτή η στάση ήταν τόσο οικεία στους αρχαίους Έλληνες που δεν υπήρχε καν ανάγκη να αναπαριστούν τις μορφές με τα εργαλεία ύφανσης.

Πηγή: parismatch.com

 

 

Διαβάστε επίσης:

Το προκλητικό εξώφυλλο του Economist με την Αφροδίτη της Μήλου να κρατά όπλο – ΦΩΤΟ

DW: Προς νέα χρονιά ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός;

Πόσο κοστίζει μία βουτιά στον… Τιτανικό;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ