Κοινή γραμμή Γαλλίας – Σαουδικής Αραβίας για τα πυρηνικά του Ιράν

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας τόνισαν σε κοινή τους ανακοίνωση, ότι η όποια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δεν πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής ή να απειλήσει τους γείτονες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ενόψει μιας συνόδου η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου θεωρείται ότι τηρεί σκληρή στάση έναντι του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στο Ριάντ για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κρατών του Κόλπου τα οποία εκφράζουν τον φόβο ότι η επαναπροσέγγιση της Δύσης με το Ιράν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία “επαναβεβαίωσαν την ανάγκη να επιτευχθεί μια σθεναρή, διαρκής, επαληθεύσιμη, αδιαφιλονίκητη και δεσμευτική συμφωνία με το Ιράν”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του Φρανσουά Ολάντ και του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μετά τη συνάντησή τους.

“Η συμφωνία αυτή δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και την ομαλότητα στην περιοχή ούτε να απειλήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών που γειτονεύουν με το Ιράν”, προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση Κέρι – Ζαρίφ για τα πυρηνικά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ