Μέτρα κατά των diesel ΙΧ σε Γαλλία – Αγγλία

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη καθώς κάποιες κυβερνήσεις θεσπίζουν μέτρα εναντίον της απόκτησης πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων λόγω… της ρύπανσης που προκαλούν.

Ο Πρόεδρος της Renault-Nissan Carlos Ghosn σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη ανάφερε χαρακτηριστικά στην Automotive News πως: «Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει τεράστια ποσά για να υιοθετήσει την οδηγία ρύπων Euro6 στους πετρελαιοκινητήρες και τώρα ξαφνικά μαθαίνουμε πως κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την εξάλειψη ή την κατάργηση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.».

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου υπολογίζονται ότι ξεπερνούν το 50% του συνολικού στόλου οχημάτων το 2014 και είναι δημοφιλή εξαιτίας της χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου που έχουν σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα μοντέλα.

Επίσης το πετρέλαιο ως καύσιμο κίνησης είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με την βενζίνη εξαιτίας της χαμηλότερης φορολόγησής του.

Ο Γάλλος υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, λέει η Γαλλία θα κινηθεί μακριά από ντίζελ για τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία προκαλούν την αιθαλομίχλη. 

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας», είπε. “Εξήντα τοις εκατό του πληθυσμού της Γαλλίας αναπνέει αέρα που δεν είναι υγιές.».

Ξεκινώντας αυτό το μήνα, η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει επίσης ένα μπόνους 10.000 ευρώ στους καταναλωτές που αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο για να αντικαταστήσει ένα παλιό πετρελαιοκίνητο όχημα. 

 

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης

WSJ: Οι τράπεζες ίσως πρέπει να πληρώσουν τους δανειολήπτες τους

Ο παγκόσμιος χάρτης των στρατιωτικών δαπανών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ