Ομπάμα: Δύσκολο να βρεθεί λύση στο Μεσανατολικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι δυσκολεύεται να φανταστεί πώς θα μπορούσε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος, μετά τη δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, ότι δεν θα υπάρξει ανεξάρτητη Παλαιστίνη όσο παραμένει ο ίδιος στην εξουσία.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός επιχείρησε, μετά τη νίκη του στις εκλογές, να ανασκευάσει τη δήλωσή του. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι ακόμη και μετά από αυτή τη “διορθωτική” δήλωση οι προοπτικές για μια λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών παραμένουν ισχνές.

Τόνισε επίσης ότι θα συνεχίσει να συζητά με την ισραηλινή κυβέρνηση και με τους Παλαιστίνιους, όμως δεν μπορεί να βασίσει τη διπλωματία σε κάτι που είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα, πολλά χρόνια.

Το θέμα, υπογράμμισε ο Ομπάμα, δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ ηγετών, δηλαδή του ίδιου και του Νετανιάχου, αλλά “να βρεθεί ένας τρόπος για την επίλυση ενός ακανθώδους πολιτικού ζητήματος που έχει κρίσιμες συνέπειες για τις δύο χώρες και για ολόκληρη την περιοχή”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τις διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, καθώς ο Ομπάμα πιστεύει ότι η καλύτερη λύση για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι αυτή των δύο κρατών ενώ ο Νετανιάχου έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί το σημείο της συντριβής του Airbus είναι “καταραμένο”

Φρέναραν για να περάσουν… τα ελάφια – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ