Γκάμπριελ: Τα “πακέτα” δεν βοήθησαν τους ανθρώπους

Συμφιλιωτικός εμφανίστηκε χθες, Κυριακή, και ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας χθες το απόγευμα στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί και πάλι μια κοινή βάση εργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Προσωπικά προσδοκώ να καταφέρουμε πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα, αναγνώρισε όμως παράλληλα ότι «στο παρελθόν τα πακέτα βοήθειας εξυπηρέτησαν κυρίως τις τράπεζες αλλά όχι τους ανθρώπους. Πιστεύω ότι πρέπει να το αλλάξουμε αυτό».

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, ο οποίος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να παρουσιάσει στο Βερολίνο συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του SPD Κάρστεν Σνάιντερ επισήμανε στο πρωινό μαγκαζίνο του ARD ότι διακρίνει σχετικά περιορισμένες δυνατότητες των ευρωπαίων εταίρων να ελαφρύνουν βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά βάρη της Ελλάδας.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποχωρήσουμε έναντι της Ελλάδας στο ζήτημα των επιτοκίων, της εξόφλησης (σ.σ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους) και του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος”, διευκρίνισε ο Κάρστεν Σνάιντερ, εξηγώντας ότι κατά τα άλλα δεν μπορούν να γίνουν «ουσιαστικές αλλαγές» στην τωρινή μορφή του προγράμματος διάσωσης. «Αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα πραγματικά η Ελλάδα να φέρει στο τραπέζι αριθμούς», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Αναφερόμενος τέλος στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ υπογράμμισε ότι το πρωταρχικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι «ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης» στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Bild: 50 λόγοι που η Ελλάδα μας είναι αγαπητή και πολύτιμη – ΦΩΤΟ

Και οι Γερμανοί μιλούν τώρα για επανορθώσεις!

H Bild δημοσιεύει έγγραφα για το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά

Τόσα μας χρωστούν οι Γερμανοί

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ