Süddeutsche: Ο Τσίπρας κινητοποιείται εναντίον της διαφθοράς

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «η Αθήνα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας κινητοποιείται για μάχη κατά της διαφθοράς». Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κινούνται αυτήν την ώρα ανάμεσα σε δύο παράλληλες πραγματικότητες». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κλίμα εντός Ελλάδας είναι αισθητά βελτιωμένο, με τους πολίτες «να αντλούν και πάλι ελπίδα».

Αντίθετα, επισημαίνει, στο εξωτερικό «οι ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης προκαλούν «σύγχυση, αντιστάσεις και φιλικά εκφρασμένη σκληρότητα». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν έχουν ούτε καν λίγους μήνες. Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ‘εκμάθησης’ σε λίγες μόνο μέρες – και αυτό όσο το δυνατόν χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το ευρώ και να ωθήσει την ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού».

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς αρκετές δυνατότητες συμβιβασμού. «Για παράδειγμα ο έλεγχος (σ.σ. εφαρμογής) των μεταρρυθμιστικών όρων. Αυτό πρέπει να γίνεται, αλλά όχι αναγκαστικά, από την τρόικα. Στόχος πρέπει να είναι μία αποτελεσματική επιτήρηση, την οποία να μπορούν οι Έλληνες να αποδεχθούν ευκολότερα. Και στο πεδίο της παράτασης της εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσε να προκύψει ένα αποτέλεσμα, το οποίο να μπορεί να γίνει δεκτό και από τις δύο πλευρές», σημειώνει η SZ.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα τα αυστριακά κυβερνητικά κόμματα

DW: Σε αναζήτηση συμβιβαστικής φόρμουλας με τους εταίρους

Wall Street Journal: Τι λένε οι ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την Ελλάδα

Μάρδας: Ξέρουμε για κάθε ευρώ που έχει κατατεθεί στο εξωτερικό

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ